Home » Știință » Tinerii de azi sunt mai puțin fericiți decât generațiile mai în vârstă

Tinerii de azi sunt mai puțin fericiți decât generațiile mai în vârstă

Publicat: 22.03.2024

Tinerii devin mai puțin fericiți decât generațiile mai în vârstă pe măsură ce suferă „echivalentul unei crize de vârstă mijlocie”, arată un studiu global, în timp ce principalul medic al Americii a avertizat că „tinerii se confruntă cu adevărat cu probleme”.

Dr. Vivek Murthy, Chirurgul General al SUA, a spus că permiterea copiilor de a folosi rețelele sociale este ca și cum le-ai da medicamente care nu au fost dovedite a fi sigure. El a declarat că eșecul guvernelor de a reglementa mai bine rețelele sociale în ultimii ani a fost „nebunesc”.

Murthy a vorbit pentru The Guardian despre datele noi care au arătat că tinerii din întreaga America de Nord sunt acum mai puțin fericiți decât bătrânii lor, aceeași schimbare „istorică” fiind așteptată să aibă loc și în Europa de Vest.

Scăderea stării de bine printre cei sub 30 de ani a determinat SUA să cadă din top 20 al celor mai fericite națiuni, arată Raportul Mondial al Fericirii din 2024.

Tinerii devin mai puțin fericiți decât bătrânii

După 12 ani în care persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani erau măsurate ca fiind mai fericite decât generațiile mai în vârstă din SUA, tendința pare să se fi inversat în 2017; acum, tinerii devin mai puțin fericiți. Diferența s-a micșorat și în Europa de Vest, iar o schimbare similară ar putea avea loc în următorul an sau doi, se crede.

Murthy a descris constatările raportului drept un „semnal de alarmă că tinerii se confruntă cu adevărat cu probleme în SUA și acum din ce în ce mai mult în întreaga lume”. El a spus că încă așteaptă să vadă date care să dovedească că platformele de socializare online sunt sigure pentru copii și adolescenți și a cerut acțiuni internaționale pentru îmbunătățirea conexiunilor sociale reale pentru tineri.

Raportul Mondial al Fericirii, un barometru anual al bunăstării în 140 de națiuni coordonat de Centrul de Cercetare a Bunăstării de la Universitatea Oxford (Anglia), Gallup și Rețeaua pentru Soluții de Dezvoltare Durabilă a ONU, a arătat „scăderi îngrijorătoare în fericirea tinerilor, în special în America de Nord și Europa de Vest”, a declarat prof. Jan-Emmanuel De Neve, directorul Centrului de Cercetare a Stării de Bine și editorul studiului.

„Să ne gândim că în unele părți ale lumii copiii deja experimentează echivalentul unei crize de vârstă mijlocie, necesită acțiuni politice imediate”, a adăugat el.

Ce arată Raportul Fericirii?

Scorurile în scădere ale stării de bine pentru America de Nord (într-un grup care include Australia și Noua Zeelandă) „contrazic o idee bine stabilită … conform căreia copiii încep mai fericiți înainte de a aluneca pe curba U către o criză de vârstă mijlocie înainte ca starea de bine să crească din nou”, a adăugat De Neve.

Tinerii devin mai puțin fericiți decât generațiile mai în vârstă. Tinerii britanici sub 30 de ani s-au clasat pe locul 32 în clasamente, în spatele națiunilor precum Moldova, Kosovo și chiar El Salvador, care are una dintre cele mai mari rate de criminalitate din lume.

În schimb, britanicii cu vârsta de peste 60 de ani au ajuns în top 20 al celor mai fericiți bătrâni din lume. La începutul lunii martie, o majoritate de adolescenți britanici au declarat în sondaje că se așteaptă ca viața lor să fie mai rea decât cea a generației anterioare.

SUA au coborât opt locuri în clasamentul general al fericirii, ajungând pe locul 23, dar atunci când au fost întrebați doar subiecții sub 30 de ani, cea mai bogată națiune a lumii s-a clasat pe locul 62, în spatele Guatemalei, Arabiei Saudite și Bulgariei. Dacă ar fi fost luate în considerare doar opiniile persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, SUA ar fi fost a zecea cea mai fericită națiune.

Tinerii devin mai puțin fericiți, iar acest lucru se întâmplă în mare parte a lumii

„Pentru SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă, fericirea a scăzut în toate grupele de vârstă, dar în special pentru tineri, atât de mult încât tinerii sunt acum, în 2021-2023, cea mai puțin fericită grupă de vârstă”, arată raportul. În 2010, tinerii erau mai fericiți decât aflați la mijlocul vieții.

Raportul nu dezvăluie cauzele schimbărilor, dar acestea vin în contextul îngrijorărilor tot mai mari privind impactul creșterii utilizării rețelelor sociale, inegalităților de venituri, crizei locuințelor și a temerilor legate de război și schimbările climatice asupra fericirii copiilor și tinerilor.

Murthy a spus că adolescenții americani își petrec aproape cinci ore pe zi pe rețelele sociale, în medie, iar o treime stau până la miezul nopții în timpul săptămânii pe dispozitivele lor. El a cerut „acum” o legislație pentru a reduce daunele aduse tinerilor de către rețelele sociale, inclusiv limitarea sau eliminarea unor caracteristici precum butoanele de like și derularea infinită.

Raportul Mondial al Fericirii urmărește starea de bine subiectivă folosind evaluările proprii ale respondenților despre viețile lor și emoțiile pozitive și negative. Odată cu acesta, Finlanda, Danemarca și Islanda au fost din nou cele mai fericite trei țări.

Jukka Siukosaari, ambasadorul Finlandei la Londra, a declarat că națiunea sa a reușit să creeze o „infrastructură a fericirii”, incluzând un „mediu sigur și securizat”, oportunități accesibile pentru oameni pentru a se exprima cultural și venituri relativ egale. „Totul începe cu niveluri ridicate de încredere între cetățeni și instituțiile noastre”, a spus el.

Costa Rica și Kuweit au intrat pentru prima dată în top 20. Germania a coborât de pe locul 16 pe locul 24. Afganistanul și Libanul au rămas cele mai puțin fericite două națiuni. Țările care au înregistrat o creștere a fericirii includ multe națiuni africane, Cambodgia, Rusia și China. Serbia a înregistrat cea mai mare creștere a fericirii.

Ce se poate face în această situație?

Starea de bine și sănătatea emoțională în copilărie ar putea fi cel mai bun predictor pentru satisfacția în viața adultă, arată raportul. Cercetările anterioare au concluzionat că adolescenții și tinerii adulți care raportează o satisfacție mai mare în viață câștigă niveluri semnificativ mai mari de venit mai târziu în viață, chiar și luând în considerare diferențele în educație, inteligență, sănătate fizică și stima de sine.

Lordul Layard, un laburist din parlamentul britanic și co-editor al raportului, a spus că starea de bine a copiilor ar trebui să fie o problemă importantă la alegerile generale așteptate să aibă loc în acest an.

„Avem nevoie de promisiuni pentru modernizarea echipelor de suport pentru sănătatea mintală și de a le face universale în întreaga țară. Și abilitățile de viață ar trebui să fie învățate în fiecare școală”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Fiecare pas contează! Cât trebuie să mergem zilnic pentru a reduce riscul de moarte prematură?

Un sport extrem de popular în rândul bărbaților vine la pachet cu un risc crescut de scleroză laterală amiotrofică

De ce dăm vina pe victime?

Virusul care infectează 95% din populația Pământului. Cercetătorii i-au găsit punctele slabe

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase