Home » Știință » Un studiu arată că oamenii inteligenți au tendința să fie de stânga

Un studiu arată că oamenii inteligenți au tendința să fie de stânga

Publicat: 22.04.2024

Un nou studiu provocator a descoperit o legătură între convingeri de stânga și atât scorurile mai mari ale coeficientului de inteligență (IQ), cât și markerii genetici considerați a fi asociați cu o inteligență superioară.

După cum raportează cercetătorii în psihologie de la Universitatea din Minnesota Twin Cities (SUA) în noul lor studiu, publicat în jurnalul Intelligence, numeroase teste de inteligență au constatat că a fi mai isteț „este corelat cu o gamă de convingeri politice de stânga și liberale”.

„Aceste rezultate implică faptul că predispoziția genetică de a fi mai inteligent determină convingeri de stânga”, au scris autorii lucrării.

Ca în toate cercetările despre inteligența umană, lucrarea este plină de provocări. Există diferite tipuri de inteligență și este dificil să tragi o linie clară între înnăscut și cultivat, deoarece educația clar duce la creșterea scorurilor la teste IQ.

Cu toate acestea, metodologia studiului este convingătoare. Autorii de la UM au extras rezultate dintr-un studiu realizat pe mai mult de 200 de familii, unele dintre acestea incluzând doar copii biologici, altele doar copii adoptați, și o parte mai mică dintre acestea având atât copii adoptați, cât și biologici, notează Futurism.

Modul în care inteligența este legată de convingeri de stânga

„Am constatat că atât IQ-ul, cât și indicatorii genetici ai inteligenței, cunoscuți sub numele de scoruri poligenice, pot ajuta la a prezice care dintre cei doi frați. Aceștia sunt frați cu aceeași educație, crescuți sub același acoperiș”, a declarat Tobias Edwards, autor al studiului.

„Acest lucru implică faptul că inteligența este asociată cu convingerile politice nu numai din cauza mediului sau a educației, ci și prin faptul că variația genetică pentru inteligență poate avea un rol în influențarea diferențelor noastre politice. De ce este așa? Nu știu”, a adăugat el.

„Folosind atât IQ-ul măsurat, cât și scorurile poligenice”, acestea din urmă fiind profiluri genetice care determină tot felul de lucruri, de la aspectul fizic și până la riscul de a dobândi boli sau de a dezvolta boli mintale, cercetarea a măsurat „performanța cognitivă și realizările educaționale” și apoi a determinat dacă exista o corelație între inteligență, genetică și afilierea politică.

Pe partea politică, au fost testate cinci variabile: „orientarea politică, autoritarismul, egalitarismul, liberalismul social și conservatorismul fiscal”.

„Scorurile poligenice au prezis liberalismul social și autoritarismul mai scăzut în cadrul familiilor. Inteligența a putut prezice în mod semnificativ liberalismul social și autoritarismul mai scăzut, chiar și după ajustarea pentru variabilele socioeconomice”, se arată în studiu.

Convingerile politice depind de mult mai mulți factori

Cu toate acestea, Edwards a avertizat că convingerile politice sunt construcții complexe ale unui moment istoric particular care nu vor fi niciodată complet reduse la o singură variabilă.

„Această surpriză subliniază un punct important; nu există nicio lege care să spună că oamenii inteligenți trebuie întotdeauna să susțină anumite convingeri sau ideologii. Modul în care inteligența noastră influențează convingerile depinde probabil de mediul și de cultura noastră. Uitându-ne înapoi în istorie, putem vedea că indivizii inteligenți au fost atrași de tot felul de idei diferite și adesea contradictorii”, a declarat autorul studiului.

„Intelectualii au flirtat și au fost seduși de ideologii periculoase și regimuri tiranice. Mulți oameni inteligenți au crezut în idei care sunt pur și simplu stupide. Din acest motiv, George Orwell se îndoia că inteligența partizanilor ar putea fi un indicator al calității convingerilor lor, declarând că ‘trebuie să fii parte a inteligenței pentru a crede asemenea lucruri: niciun om obișnuit nu ar putea fi atât de prost’”, a adăugat el.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce adolescentele iau mai multe antidepresive decât băieții?

Cercetătorii au creat analgezicele pe bază de copaci, mai prietenoase cu mediul

Oamenii de știință au creat o șosetă electronică care detectează stilul de mers nesănătos

Unii oameni chiar pot suferi o supradoză de pepene

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase