Home » Știință » Soarele s-a dezlănțuit din nou! O furtună geomagnetică puternică lovește astăzi Pământul

Soarele s-a dezlănțuit din nou! O furtună geomagnetică puternică lovește astăzi Pământul

Soarele s-a dezlănțuit din nou! O furtună geomagnetică puternică lovește astăzi Pământul
Erupția solară (stânga, jos) din 2 octombrie 2024. Sursa foto: NASA/Solar Dynamics Observatory
Publicat: 04.10.2024

Soarele a început în forță luna octombrie, cu două erupții puternice în doar 24 de ore. Cea mai recentă dintre cele două a fost declarată de clasă X (cel mai înalt nivel pentru erupțiile solare). 

Erupția mai recentă a atins apogeul miercuri, 2 octombrie, la ora 01:20 (ora României).

Potrivit Space.com care citează Spaceweather.com, erupția a fost una dintre cele mai puternice din ciclul solar 25, fiind a doua cea mai puternică după erupția masivă din data de 14 mai a.c. Astfel, zonele luminate de Soare la acel moment de pe Pământ au suferit pierderi parțiale sau complete de semnale radio de înaltă frecvență, fiind vorba despre emisfera vestică, Oceanul Pacific, Australia și regiunea Asia-Pacific.

Furtună geomagnetică puternică, așteptată pe Pământ

O ejecție de masă coronală (adică o erupție uriașă de plasmă solară) a însoțit erupția, iar acum este în drum spre planeta noastră și este așteptată să lovească vineri, 4 octombrie a.c.

Așadar, oamenii de știință se așteaptă la o furtună geomagnetică puternică, iar cel mai probabil asta va produce spectacole de lumină pe cerul nopții, adică aurore mai puternice și mai vizibile decât de obicei.

Aceeași pată solară a produs o altă erupție

Atunci când au loc furtuni geomagnetice pe Pământ, câmpul magnetic al planetei este perturbat. Astfel, nu doar că apar aurore spectaculoase, dar și perturbări la sistemele de navigație, rețele electrice și comunicații prin satelit. Cu cât este mai puternică furtuna, cu atât sunt mai dramatice efectele.

Erupția din 2 octombrie 2024 a fost produsă de pata solară AR3842. Cu puțin peste 24 de ore înainte, aceeași pată solară a produs o altă erupție, de data aceasta de clasă M (al doilea cel mai înalt nivel de intensitate pentru erupțiile solare). Erupția de clasă M a provocat pentru scurt timp o pană de unde radio în Oceanul Pacific.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au observat în detaliu fără precedent bulele de gaz de pe suprafața unei stele, alta decât Soarele nostru

A fost descoperită o planetă care orbitează cea mai apropiată stea de Soare

Record de pete solare pe suprafața Soarelui! Ce se întâmplă cu steaua noastră?

Record mondial al panourilor solare, stabilit cu un „material miraculos”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase