Home » Știință » Cea mai îndepărtată galaxie cu disc observată vreodată este o ciudățenie a Universului

Cea mai îndepărtată galaxie cu disc observată vreodată este o ciudățenie a Universului

Credit foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/L. Rowland et al./ESO/J. Dunlop et al. Ack.: CASU, CALET
Publicat: 07.10.2024

Cercetătorii au descoperit cea mai îndepărtată galaxie asemănătoare Căii Lactee observată vreodată. Numită REBELS-25, galaxia din cazul de față pare organizată la fel ca galaxiile din zilele noastre, însă astronomii o văd așa cum era pe vremea când Universul avea vârsta de 700 de milioane de ani.

Asta este surprinzător, spun oamenii de știință, având în vedere modul în care noi înțelegem la acest moment formarea galactică.

Spre exemplu, cercetătorii se așteaptă ca galaxiile de la începuturile Universului să fie haotice. Rotația și structura galaxiei REBELS-25 au fost dezvăluite cu ajutorul rețelei Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), partener al Observatorului European de Sud (ESO).

„Ne așteptăm ca majoritatea galaxiilor timpurii să fie mici și dezordonate”

Galaxiile pe care noi le vedem astăzi au parcurs un drum lung de la începuturile lor haotice și aglomerate. „Potrivit înțelegerii noastre a formării galaxiilor, ne așteptăm ca majoritatea galaxiilor timpurii să fie mici și dezordonate”, a explicat Jacqueline Hodge, astronom la Universitatea Leiden din Țările de Jos și unul dintre autorii studiului care prezintă descoperirea.

Aceste galaxii dezordonate și timpurii fuziunează unele cu altele și apoi evoluează în mod uniform într-un ritm incredibil de lent. Teoriile actuale sugerează că, pentru ca o galaxie să fie la fel de organizată ca a noastră (adică un disc rotativ cu brațe spiralate), trebuie să fi trecut miliarde de ani de evoluție. Galaxia REBELS-25, însă, contrazice ce credeau astronomii, arată un comunicat ESO remis DESCOPERĂ.ro.

Cea mai îndepărtată galaxie cu disc descoperită vreodată

În studiu, acceptat spre publicare în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, astronomii arată că REBELS-25 este cea mai îndepărtată galaxie cu disc descoperită vreodată. Lumina care ajunge astăzi la noi de la această galaxie a fost produsă atunci când Universul avea 700 de milioane de ani, adică 5% din vârsta actuală (13,8 miliarde de ani). Astfel, rotația lui REBELS-25 este neașteptată.

„Nivelul crescut de rotație pare să fie în concordanță cu simulările cosmologice recente care au evidențiat contrastul dintre gazul ionizat cald și cel rece, în special pentru galaxiile masive. Noi arătăm astfel că galaxiile dinamice cu disc se pot forma la 700 de milioane de ani după Big Bang”, au scris cercetătorii.

Structuri similare cu cele din Calea Lactee

Mai mult, observațiile au sugerat că ar putea exista structuri dezvoltate, similare cu cele din Calea Lactee, cum ar fi o bară centrală alungită, și chiar și brațe spiralate. Totuși, cercetătorii vor trebui să confirme existența acestora. „Ar fi o descoperire interesantă, pentru că ar fi cea mai îndepărtată galaxie cu astfel de structuri observată până acum”, au mai spus astronomii.

Viitoarele observații cu REBELS-25, precum și alte descoperiri cu galaxii rotative timpurii, au potențialul de a transforma modul în care noi înțelegem cum iau naștere galaxiile și cum evoluează Universul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

A fost descoperită o planetă care orbitează cea mai apropiată stea de Soare

Cele mai mari jeturi văzute vreodată erupând dintr-o gaură neagră! Se întind pe 23 de milioane de ani-lumină

Telescopul Spațial James Webb a găsit o gaură neagră care își omoară propria galaxie

Universul nu a început așa cum credem, susține un om de știință într-un nou studiu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase