Home » Știință » Primul satelit reutilizabil al Chinei a fost recuperat împreună cu încărcăturile științifice

Primul satelit reutilizabil al Chinei a fost recuperat împreună cu încărcăturile științifice

Publicat: 15.10.2024

Administrația Spațială Națională din China (CNSA) a anunțat că a recuperat cu succes primul satelit reutilizabil al Chinei, numit Shijian-19, în ziua de vineri, 11 octombrie, după un zbor orbital de două săptămâni.

CNSA a confirmat că primul satelit reutilizabil al Chinei, Shijian-19, și-a atins obiectivele în diverse aspecte tehnologice, inclusiv reutilizabilitatea, raportul de încărcare și reintrarea în atmosferă. Satelitul a servit drept „platformă eficientă pentru cercetări în știința microgravitației și științele vieții spațiale”, potrivit postului de televiziune CCTV.

„Toate încărcăturile returnabile, din domenii precum reproducerea plantelor și a microorganismelor, controlul autonom și validarea noilor tehnologii, experimentele științifice spațiale, precum și inovarea culturală și socială, au fost recuperate cu succes”, a declarat CNSA.

Primul satelit reutilizabil al Chinei a fost recuperat cu succes

Shijian-19 face parte dintr-o serie creată de Academia a Cincea a Grupului de Știință și Tehnologie Aerospațială pentru explorare științifică și experimente. A fost lansat pe 27 septembrie de la Centrul de Lansare a Sateliților Jiuquan, la bordul unei rachete Long March 2D.

Cu toate acestea, oficialii nu au dezvăluit detaliile privind revenirea satelitului, potrivit South China Morning Post. CCTV a afirmat că Shijian-19 a oferit o oportunitate de verificare în zbor a componentelor și materialelor produse intern. Testele au confirmat specificațiile tehnice ale unei noi generații de platforme experimentale spațiale reutilizabile de înaltă performanță, notează Interesting Engineering.

Ce misiune a avut satelitul chinez?

Satelitul de testare a transportat o serie de încărcături, inclusiv experimente de reproducere a plantelor și a microorganismelor, verificări tehnologice și știință spațială. Semințe din provinciile Hainan și Anhui au fost trimise în spațiu și expuse unor condiții care au fost concepute pentru a induce mutații.

Anterior, datele și materialele colectate de sateliți erau aduse pe Pământ prin intermediul unei capsule returnabile de unică folosință după finalizarea misiunii, care de obicei nu dura mai mult de o lună. Sateliții reutilizabili necesită un design avansat în ceea ce privește propulsia, protecția termică și sistemele de navigație. Acest succes reprezintă un pas important pentru programul spațial al Chinei, deoarece sateliții reutilizabili reduc costurile și facilitează testarea mai rapidă a tehnologiilor, revoluționând cercetările pentru aplicații practice.

Vehiculele spațiale reutilizabile, foarte fiabile și sigure, reprezintă direcții viitoare cruciale în explorarea spațială. Atât guvernul chinez, cât și diverse companii private, urmăresc în mod activ dezvoltarea tehnologiei rachetelor reutilizabile.

Pe 14 decembrie 2023, un vehicul spațial experimental reutilizabil a fost lansat de la Centrul de Lansare a Sateliților Jiuquan, la bordul unei rachete Long March 2F, marcând a treia astfel de misiune a Chinei. Prima misiune de acest fel a avut loc în septembrie 2020, iar a doua lansare a avut loc doi ani mai târziu, în august 2022.

Vă recomandăm să citiți și:

O rocă bizară de pe Marte nu seamănă cu nimic văzut până acum pe Planeta Roșie

Ce a găsit Telescopul Spațial James Webb la periferia Căii Lactee?

Un obiect în formă de alună a fost înregistrat de radar în timp ce trecea pe lângă Pământ

Un paradox al lui Stephen Hawking ar putea fi în sfârșit rezolvat, cu o condiție

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase