Home » Știință » O echipă de medici și-a dat seama în ultima clipă că urma să recolteze organe de la un pacient viu

O echipă de medici și-a dat seama în ultima clipă că urma să recolteze organe de la un pacient viu

Publicat: 19.10.2024

În octombrie 2021, medicii de la un spital din Kentucky erau la un pas de a extrage organe de la un pacient viu.

„Se mișca, se zbătea. Se zbătea în pat. Și când ne-am apropiat, puteai vedea că avea lacrimi care îi curgeau pe față. Plângea vizibil”, a declarat pentru NPR Natasha Miller, chirurgul care urma să efectueze procedura.

Miller afirmă că ea și ceilalți doi medici din cameră au refuzat să continue extragerea acestor organe de la un pacient viu, astfel încât coordonatorul de caz a contactat organizația Kentucky Organ Donor Affiliates (KODA) pentru a cere instrucțiuni.

Conform celor auzite de Miller, KODA a dat următoarea directivă: „Găsiți un alt doctor care să o facă”, a povestit ea pentru NPR.

La un pas de a recolta organe de la un pacient viu

Bărbatul, Anthony Thomas „TJ” Hoover II, în vârstă de 36 de ani, fusese declarat mort la spital în urma unei supradoze de droguri, în ciuda faptului că sora sa susținea că a observat semne de viață în timp ce el era transportat în sala de operație. Procedura a fost anulată în cele din urmă, însă acest incident alarmant, dezvăluit într-o audiere din septembrie în Congres privind organizațiile de procurare a organelor, ridică întrebări serioase despre protocoalele legate de determinarea morții.

„Sper ca un astfel de caz să fie extrem de rar, dar scoate la iveală probleme fundamentale care pot apărea atunci când există dezacorduri în ceea ce privește determinarea morții”, a declarat Matthew DeCamp, profesor asociat de Medicină și bioetician la Universitatea din Colorado.

Nyckoletta Martin, specialistă în conservarea organelor, a fost printre angajații care au părăsit KODA după incident. Ea a declarat că a analizat notele de caz din acea zi și a descoperit că medicii l-au sedat pe donator după ce acesta s-a trezit, încercând să continue procedura, notează Futurism.

„Este coșmarul tuturor, nu-i așa? Să fii conștient în timpul unei operații și să știi că cineva urmează să te deschidă și să-ți ia organele? Este înfricoșător”, a spus Martin.

Din păcate, acesta nu este un incident singular

Alți specialiști din domeniu susțin că astfel de incidente s-au mai întâmplat. Robert Cannon, chirurg de transplant la Universitatea din Alabama, își amintește un caz în care pacientul, presupus a fi în moarte cerebrală, a început brusc să respire în timpul pregătirii pentru recoltarea organelor. Organizația de procurare a organelor i-a spus să continue procedura, însă el a refuzat.

„Am fost șocați că cineva de la OPO (Organ Procurement Organization) putea să înțeleagă atât de puțin despre ce înseamnă moartea cerebrală încât să spună: ‘Oh, ar trebui să continuați’. Ne-am gândit: ‘Nu. Nu vom risca să ucidem un pacient’”, a povestit Cannon.

Greg Segal, cofondator al grupului Organize, care militează pentru reforme în sistemul de transplant de organe, a declarat că astfel de plângeri apar destul de frecvent. „Primesc acuzații de acest fel cu o regularitate alarmantă”, declară acesta.

Conform surorii lui TJ, Donna Rhorer, care era și tutorele său legal, el acum are dificultăți de memorie, mers și vorbire.

KODA a negat cele mai grave acuzații legate de acest incident, dar a confirmat că Miller fusese desemnată pentru cazul lui TJ. „Nimeni din KODA nu a fost niciodată presat să colecteze organe de la vreun pacient viu”, a declarat Julie Bergin, CEO al organizației Network for Hope, pentru NPR.

„KODA nu recuperează organe de la pacienți vii și nu a presat niciodată echipa să facă acest lucru”, a adăugat Bergin.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum ne putem schimba personalitatea? Iată ce spune știința!

A fost descoperit cel mai precis test cu ultrasunete, care ar putea detecta 96% dintre cazurile de cancer ovarian

Test de cultură generală. Care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?

A fost descoperit centrul de control al impulsivității în creier. Cum i-ar putea ajuta pe pacienții cu Parkinson?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase