Home » Știință » Microsoft lansează „o constelație de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii

Microsoft lansează „o constelație de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii

Publicat: 29.10.2024

Microsoft lansează o suită de modele AI autonome (sau „agenți”) care pot servi drept angajați virtuali pentru clienții săi. De asemenea, compania le permite utilizatorilor să creeze propriii agenți autonomi prin Copilot Studio; angajații AI pot fi personalizați și sunt capabili să lucreze independent sau să sprijine fluxul de lucru, potrivit Microsoft.

Angajații AI, anunțați inițial în mai, reprezintă o poziționare fermă a Microsoft în lumea agenților AI, care sunt proiectați să fie mai autosuficienți decât modelele tradiționale și, ipotetic, să funcționeze fără intervenția umană.

„Gândiți-vă la agenți ca la noile aplicații pentru o lume alimentată de AI. Fiecare organizație va avea o constelație de agenți, de la simple răspunsuri și prompturi până la agenți complet autonomi”, a scris Microsoft. Microsoft vede acești agenți AI ca pe o modalitate de a crește productivitatea utilizatorilor și a companiilor.

Cele zece versiuni deja create, care vor fi disponibile prin Dynamics 365, suita de aplicații de afaceri a Microsoft, pot îndeplini roluri precum identificarea oportunităților de vânzare pentru un lider de vânzări uman sau asistarea echipelor de servicii pentru clienți.

Dacă niciunul dintre acești agenți nu este pe placul utilizatorului, acesta poate folosi Copilot, care nu necesită expertiză în codare, pentru a crea un agent personalizat, scrie Futurism.

Ce pot face angajații AI prezentați de Microsoft?

„Aceste instrumente schimbă fundamental externalizarea, crescând valoarea și reducând risipa”, a declarat CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, la un eveniment din Londra unde au fost prezentate produsele. (Afirmația despre „reducerea risipei” este destul de controversată, dată fiind amprenta de carbon și consumul masiv de apă al AI-ului.)

Microsoft a menționat că mai multe companii folosesc deja agenții săi AI, printre care se numără și firma de consultanță multinațională McKinsey & Company, care susține că un agent AI pilot creat de ea ar putea reduce timpul de realizare a proiectelor cu 90% și munca administrativă cu 30%, accentul fiind pe „ar putea”.

„Cred că este mai mult un instrument de facilitare și împuternicire decât altceva”, a declarat Charles Lamanna, vicepreședinte Microsoft, susținând că agenții vor elimina aspectele „plictisitoare și monotone” ale unui loc de muncă.

Totuși, performanța acestor agenți AI în practică ar putea fi departe de ideală, deoarece nu există niciun model AI care să fie imun la „halucinații” și erori, adesea imprevizibile. Compania Anthropic, care tocmai a anunțat și ea capabilități pentru agenți AI, a admis că modelul său încă eșuează frecvent la sarcini relativ simple, precum rezervarea sau schimbarea zborurilor.

Așadar, agenții AI ar putea elimina rutina din anumite joburi doar pentru a o înlocui cu munca anevoioasă de corectare a greșelilor acestora, asta dacă nu vor ajunge, în cele din urmă, să înlocuiască oamenii.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este diferența dintre Deep Web și Dark Web?

(P) Cum să-ți digitalizezi procesele de resurse umane

Tot mai mulți oameni folosesc ChatGPT, iar asta nu este neapărat de dorit

Cel mai rapid încărcător din lume poate încărca complet smartphone-ul în mai puțin de 5 minute

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase