Home » Știință » Vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă în mod regulat carne, arată un studiu

Vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă în mod regulat carne, arată un studiu

Publicat: 01.12.2024

Un mic grup de specialiști în sănătate publică de la Imperial College London (Anglia), în colaborare cu colegi de la Universitatea din São Paulo (Brazilia) și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului din Franța, a descoperit că vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate în Marea Britanie decât cei care includ și carne în dieta lor.

Studiul, publicat în eClinicalMedicine, analizează date din proiectul UK Biobank pentru a înțelege obiceiurile alimentare din Marea Britanie.

Cercetările anterioare au arătat că în multe țări occidentale consumatorii reduc consumul de carne, orientându-se către diete mai bazate pe plante. Motivele variază de la dorința de a mânca mai sănătos, la preocupări etice sau la creșterea prețurilor cărnii.

Vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate

Totuși, această tranziție nu este întotdeauna mai sănătoasă. Echipa de cercetare a descoperit că vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate în Marea Britanie decât persoanele care consumă și carne.

Deși vegetarianismul este asociat frecvent cu un consum ridicat de fructe, nuci și legume, în practică, acest regim include adesea alimente ultra-procesate, precum cereale pentru micul dejun, batoane de ciocolată, paste instant, carne falsă și pizza.

Pericolul neștiut de pe mesele vegetarienilor

Aceste alimente conțin aditivi și compuși chimici uneori nesănătoși, adăugați pentru a îmbunătăți gustul, textura, prospețimea sau aspectul. În schimb, carnea necesită mai puțină procesare, deoarece arată și are un gust plăcut în starea sa naturală, explică Medical Xpress.

Pentru a analiza mai în detaliu obiceiurile alimentare din Marea Britanie, cercetătorii au folosit date de la 200.000 de persoane din proiectul UK Biobank. Au descoperit că vegetarienii și veganii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă regulat carne.

Acest rezultat sugerează că beneficiile pentru sănătate obținute prin reducerea consumului de carne roșie ar putea fi anulate de riscurile asociate alimentelor ultraprocesate.

Vă recomandăm să citiți și:

Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații

Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!

De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?

Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?