O algă verde care crește în lacuri și râuri ar putea fi următorul „superaliment” – ajutând oamenii de știință să abordeze provocările legate de securitatea alimentară globală, promovând în același timp durabilitatea mediului, relevă un nou studiu.
Chlorella Vulgaris este o microalgă de apă dulce bogată în proteine, lipide, carbohidrați, vitamine și minerale. Spre deosebire de agricultura convențională, care necesită terenuri și resurse de apă extinse, aceasta poate fi cultivată în mod durabil, cu o amprentă minimă asupra mediului.
Microalga poate fi încorporată în produsele alimentare pentru a le spori valoarea nutritivă. Datorită proprietăților sale antioxidante, suportului imunitar și efectelor de detoxifiere, Chlorella este un ingredient promițător.
Publicându-și concluziile în Journal of Food Science, oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham consideră că, deși Chlorella este extrem de promițătoare, rămân provocări în optimizarea producției la scară largă și îmbunătățirea acceptării de către consumatori.
Cercetătorii subliniază necesitatea unor progrese în ceea ce privește tehnicile de cultivare, metodele de prelucrare și îmbunătățirile senzoriale pentru a-i spori atractivitatea.
„Am constatat că Chlorella nu numai că satisface cererea tot mai mare de surse alimentare durabile, dar oferă și beneficii substanțiale pentru sănătate și nutriție. Prin depășirea provocărilor de producție prin progrese tehnologice, putem deschide calea pentru adoptarea pe scară largă a Chlorella”, a explicat Dr. Helen Onyeaka, coautor.
Chlorella a fost utilizată ca supliment alimentar, fiind disponibilă sub formă de pudră și tablete, iar adăugarea substanței la produsele alimentare poate îmbunătăți gustul, textura și aspectul acestora. Cu toate acestea, cercetătorii notează că depășirea provocărilor existente și optimizarea metodelor de producție vor fi cruciale pentru adoptarea cu succes a microalgei și utilizarea pe scară largă în industria alimentară.
Cercetătorii recomandă ca viitoarele cercetări să se concentreze pe îmbunătățirea tulpinilor, pe dezvoltarea unor sisteme de cultivare eficiente și pe rezolvarea problemelor pentru a valorifica pe deplin potențialul Chlorella ca sursă alimentară durabilă și nutritivă, scrie EurekAlert.
Studiul lor recomandă ca industrializarea producției de Chlorella să implice dezvoltarea de noi sisteme de cultură pentru a crește randamentul și a reduce costurile – aceste procese ar trebui să implice bioreactoare diferite, reglarea luminii și a nutrienților și izolare sterilă.
Tehnici precum măcinarea mecanică, tratamentul enzimatic și ultrasonizarea pot crește biodisponibilitatea nutrienților, în timp ce câmpurile electrice pulsate pot spori digestibilitatea din punct de vedere economic. Evaluările senzoriale și testarea consumatorilor sunt necesare pentru a masca gusturile nedorite. Creșterea gradului de conștientizare și dezvoltarea unor metode de producție durabile pot extinde utilizarea Chlorella în industria alimentară, îmbunătățind calitatea, siguranța și durabilitatea produselor.
O alternativă bogată în nutrienți la sursele alimentare tradiționale, Chlorella prezintă niveluri ridicate de proteine (43-58% greutate uscată), lipide (5-58%), carbohidrați (12-55%) și vitamine și minerale esențiale precum vitamina B, calciu și magneziu.
Dincolo de valoarea sa nutritivă, C. vulgaris oferă avantaje de mediu semnificative, contribuind la captarea dioxidului de carbon și la curățarea apelor reziduale, aliniindu-se obiectivelor globale de durabilitate.
Beneficiile pentru sănătate includ proprietăți antitumorale, potențial de prevenire a bolii Alzheimer și efecte pozitive asupra tulburărilor depresive majore.
Viitoarele misiuni interplanetare ar putea fi alimentate cu energie solară
Un colorant alimentar interzis în toată lumea a fost, în sfârșit, interzis și în SUA
Băutura delicioasă care protejează corpul de stres și alimentele grase