Creatina ar putea îmbunătăți efectele terapiei prin vorbire ca tratament pentru depresie, sugerează cercetări recente.
Aproximativ 280 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Afecțiunea este tratată adesea prin psihoterapie, medicamente sau o combinație a acestora. Totuși, nu toți pacienții răspund la tratamentele existente.
„Între o treime și un sfert dintre pacienți nu răspund la nicio strategie antidepresivă sau renunță la tratament din cauza lipsei de eficacitate sau a efectelor adverse”, explică cercetătorii în studiul lor. Prin urmare, este esențial să explorăm și alte opțiuni de tratament.
Creatina, utilizată împreună cu terapiile existente, ar putea fi un instrument valoros. Acest compus organic se găsește în mod natural în anumite alimente de origine animală, în suplimente și este produs în ficat și creier.
Rolul său principal este de a furniza energie celulelor – motiv pentru care este popular în sport. Cercetările anterioare au sugerat că ar putea avea beneficii și pentru depresie, demonstrând efecte promițătoare în modele animale și studii preliminare pe oameni.
Pornind de la aceste descoperiri, echipa din spatele studiului recent a investigat efectele creatinei în combinație cu terapia cognitiv-comportamentală (CBT), o terapie prin care pacienții învață să își gestioneze problemele schimbând modul în care gândesc și acționează.
„Creatina ar putea amplifica efectele CBT prin promovarea funcționării cognitive și comportamentale, având totodată și un efect antidepresiv direct”, explică cercetătorii. Cu toate acestea, până acum, această ipoteză nu a fost testată în cadrul unui studiu clinic.
Pentru a investiga acest lucru, cercetătorii au recrutat 100 de persoane din India cu depresie de la ușoară la severă, care nu luaseră antidepresive în ultimele opt săptămâni. La începutul studiului, participanții au completat un chestionar pentru a li se calcula scorul depresiei, care varia de la 0 (fără depresie) la 27 (depresie severă). Scorul mediu inițial a fost de 17,6, indicând depresie moderat-severă.
Ulterior, participanții au fost împărțiți în două grupuri: un grup a primit 5 grame pe zi de creatină monohidrat sub formă orală, iar celălalt grup a primit aceeași doză de amidon, ca placebo.
Ambele grupuri au urmat și ședințe de CBT de două ori pe săptămână.
După opt săptămâni, cu doar 30 de persoane rămase în fiecare grup, scorurile depresiei au scăzut în ambele grupuri, dar mult mai semnificativ în grupul care a luat creatină. Acest grup a avut un scor mediu de 5,8 (depresie ușoară), în timp ce grupul placebo a avut un scor mediu de 11,9 (depresie moderată).
„Este un efect foarte mare al creatinei”, a declarat Brent Kious de la Universitatea din Utah, care nu a fost implicat în studiu, pentru New Scientist.
Aceste rezultate sugerează că, de fapt, creatina ar putea spori eficacitatea terapiei cognitiv-comportamentale și că este sigură și bine tolerată. Totuși, sunt necesare studii mai ample, de durată mai lungă și cu o diversitate mai mare de participanți pentru a confirma aceste efecte, scrie IFLScience.
Dacă viitoarele studii susțin aceste descoperiri, creatina ar putea deveni un supliment eficient și accesibil în strategiile viitoare de tratament al depresiei.
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Ce a arătat un studiu pe mii de gemeni despre legătura dintre depresie și fructe
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?