Atunci când călătorești cu mașina, cu trenul sau cu autobuzul, alegi un loc la umbră sau preferi partea însorită? Cu siguranță simți căldura soarelui prin geam, dar te-ai întrebat vreodată dacă poți suferi arsuri solare sau leziuni ale pielii chiar și cu geamurile închise? Lumina soarelui poate deteriora pielea chiar și printr-un geam.
Lumina soarelui poate deteriora pielea chiar și printr-un geam. Să analizăm câtă radiație UV (ultraviolete) trece prin diferite tipuri de sticlă, cum ajută foliile de protecție împotriva UV și dacă este necesar să folosim cremă de protecție solară în mașină sau în interior.
Din totalul radiației UV care ajunge pe Pământ, aproximativ 95% este UVA și 5% este UVB. Radiația UVB afectează doar straturile superioare ale pielii și este principala cauză a arsurilor solare, a cataractei și a cancerului de piele. În schimb, UVA pătrunde mai adânc în piele și provoacă deteriorări celulare care pot duce la cancer de piele.
Toate tipurile de geamuri utilizate în case, birouri și mașini blochează complet radiațiile UVB. Totuși, doar sticla laminată poate opri complet radiațiile UVA. În cazul altor tipuri de sticlă, UVA poate trece și poate provoca leziuni ale pielii, crescând riscul de cancer.
Parbrizul unei mașini permite pătrunderea luminii și a căldurii solare, dar blochează 98% din radiațiile UVA datorită stratului său dublu de sticlă laminată. Pe de altă parte, geamurile laterale și cel din spate sunt fabricate din sticlă securizată, care nu oferă aceeași protecție. Un studiu realizat pe 29 de mașini a arătat că între 4% și aproape 56% din radiațiile UVA trec prin aceste geamuri.
Protecția oferită de geamuri nu depinde de vechimea sau de costul mașinii, ci de tipul sticlei, culoarea acesteia și existența unei folii de protecție. Geamurile colorate în nuanțe de gri sau bronz, precum și foliile pentru protecție solară, îmbunătățesc semnificativ filtrarea radiațiilor UVA, blocând aproximativ 95% din acestea.
Un studiu realizat în Arabia Saudită, unde șoferii au fost echipați cu senzori de radiație UV, a arătat că aceștia au fost expuși la un indice UV de până la 3,5. În Australia, protecția solară este recomandată atunci când indicele UV este 3 sau mai mare, deoarece, la acest nivel, pielea deschisă la culoare poate suferi arsuri în aproximativ 20 de minute.
Dacă geamurile mașinii sunt protejate cu folie specială, nu este necesară utilizarea cremei de protecție solară în interiorul vehiculului. Însă fără geamuri tratate, expunerea repetată la radiațiile UVA poate duce la deteriorarea pielii.
De fapt, cercetările au arătat că incidența cancerului de piele este mai mare pe partea corpului expusă la soare în timpul condusului. În Statele Unite, unde șoferii stau pe partea stângă a mașinii, s-a descoperit că apar mai multe cazuri de cancer de piele pe partea stângă a feței, scalpului, brațului și piciorului, de până la 20 de ori mai multe cazuri pe brațul stâng, în comparație cu cel drept.
Un alt studiu a arătat că acest efect este mai pronunțat la bărbați, iar în cazul melanomului in situ (o formă incipientă de melanom), 74% dintre cazuri au fost identificate pe partea stângă a corpului, față de doar 26% pe partea dreaptă. Studii anterioare din Australia au arătat un model similar, dar pe partea dreaptă, având în vedere poziția șoferului.
Expunerea la radiațiile UVA nu afectează doar pielea, ci și ochii. Cataracta și alte probleme oculare sunt mai frecvente pe partea corpului expusă la soare în timpul condusului.
Geamurile caselor permit trecerea unei cantități semnificative de radiații UVA, între 45% și 75%, în funcție de tipul de sticlă.
Sticla simplă permite pătrunderea celor mai multe radiații UVA. Geamurile mai groase, colorate sau tratate cu un strat de protecție UV blochează mai bine aceste radiații. Cele mai eficiente variante sunt sticla laminată și geamurile duble cu strat protector, care reduc trecerea UVA la mai puțin de 1%.
Ferestrele de birouri și clădirile comerciale oferă o protecție mai bună decât cele rezidențiale, permițând pătrunderea a mai puțin de 25% din radiațiile UVA. Aceste ferestre sunt adesea duble, colorate, reflectorizante sau tratate cu substanțe absorbante de UV.
În plus, unele ferestre inteligente, care își schimbă culoarea pentru a reduce căldura, pot bloca și radiațiile UVA.
Cel mai mare risc de expunere la radiațiile UVA în mașină apare atunci când geamurile sunt deschise sau când o parte a corpului este expusă direct la soare. Chiar și fără folie de protecție, geamurile reduc într-o anumită măsură expunerea la UVA, așa că este mai bine să le ținem închise.
Pentru ferestrele casei, foliile de protecție UV pot îmbunătăți filtrarea radiațiilor în cazul geamurilor simple.
Protecția oferită de geamuri este similară cu cea a cremelor de protecție solară, iar necesitatea utilizării acestora depinde de tipul de piele, latitudine și perioada anului. Într-o mașină fără geamuri protejate, te poți arde după o oră în mijlocul zilei, vara, și după două ore iarna. Lângă o fereastră de acasă care permite trecerea unei cantități mai mari de radiații UVA, te poți arde în doar 30 de minute vara și într-o oră iarna, scrie Science Alert.
Când indicele UV este peste 3, se recomandă purtarea ochelarilor de soare cu protecție UV atât la volan, cât și în apropierea unei ferestre însorite pentru a preveni deteriorarea ochilor.
Două modalități cheie de a reduce oboseala la locul de muncă
Cât de departe te poate duce frumusețea în carieră? Studiile arată că destul de departe
Fericirea în țările sărace nu este la fel ca în alte țări. Când sunt oamenii cei mai fericiți?
Spermatozoizii poartă urmele stresului din copilărie, arată un studiu