În jurul unei galaxii aflate la 590 de milioane de ani-lumină distanță, astronomii au descoperit un exemplu uimitor al unuia dintre cele mai rare fenomene de pe cerul nostru: un inel perfect de lumină.
Fenomenul este cunoscut sub numele de inel Einstein și a fost descoperit în galaxia NGC 6505 în datele colectate de telescopul spațial Euclid al Agenției Spațiale Europene. Și, deși astfel de inele au mai fost descoperite, un astfel de exemplu perfect este și mai rar.
„Un inel Einstein este un exemplu de lentilă gravitațională puternică”, spune astronomul Conor O’Riordan de la Institutul Max Planck pentru Astrofizică din Germania.
O lentilă gravitațională este ceea ce se întâmplă atunci când spațiu-timpul se deformează în jurul masei. Galaxiile și roiurile de galaxii sunt, de obicei, masele în cauză, dar efectul este valabil pentru orice lucru cu masă.
Cu toate acestea, atunci când masa este deosebit de mare, se creează un efect interesant: orice lumină care călătorește de la o distanță mai mare decât obiectul care formează lentila se deformează, se estompează și se mărește în timp ce călătorește prin spațiul-timp curbat. Acest efect poate fi extrem de util pentru studierea Universului îndepărtat.
În cazul inelului Einstein recent descoperit, lumina care înconjoară galaxia apropiată provine de la o galaxie mai îndepărtată, aflată la aproximativ 4,42 miliarde de ani-lumină distanță, a cărei lumină a fost deformată de curbura spațiu-timp în jurul NGC 6505.
Este un aranjament foarte norocos al obiectelor: acestea sunt aliniate în așa fel încât lumina galaxiei îndepărtate este întinsă într-un inel perfect, cu pete mai strălucitoare reprezentând imagini replicate ale galaxiei în patru puncte din jurul inelului.
Iar apropierea de NGC 6505 o face și mai uimitoare. Doar cinci alte lentile au fost descoperite atât de aproape; simulările sugerează că această nouă lentilă avea doar 0,05% șanse să existe, darămite să fie descoperită, scrie ScienceAlert.
„Mi se pare foarte intrigant faptul că acest inel a fost observat într-o galaxie bine cunoscută, care a fost descoperită pentru prima dată în 1884”, a spus astronomul Valeria Pettorino de la ESA.
Galaxia îndepărtată, care nu a primit încă un nume, nu a fost, de asemenea, studiată în detaliu. Acesta va fi, fără îndoială, punctul central al lucrărilor viitoare. Cu toate acestea, descoperirea în sine este una minunată – primul inel Einstein descoperit vreodată în jurul unuia dintre cele 7.840 de obiecte din Noul Catalog General.
De asemenea, arată că Euclid funcționează exact așa cum ar trebui. Telescopul este proiectat să caute lentile gravitaționale pentru a încerca să cartografieze și să înțeleagă materia întunecată invizibilă și energia întunecată care alcătuiesc cea mai mare parte a densității materiei-energiei din Univers. Descoperirea uneia atât de rapid, în jurul unei galaxii pe care o studiem de 140 de ani, este promițătoare.
Cercetătorii sugerează ca obiectul să fie numit Lentila lui Altieri, pentru astronomul Bruno Altieri de la Agenția Spațială Europeană, care a descoperit obiectul în datele Euclid din faza de testare a telescopului în 2023.
Cercetarea a fost publicată în Astronomy & Astrophysics.
Telescopul Euclid a dezvăluit primele imagini uluitoare din „atlasul cosmic”
Primele imagini și rezultate științifice de la misiunea europeană Euclid
Telescopul Euclid dezvăluie primele imagini cu „Universul întunecat”