Un nou dispozitiv pentru detectarea materiei întunecate se apropie de lansare. Iată la ce au lucrat cercetătorii!
La Universitatea din Southampton (Marea Britanie), fizicienii testează un dispozitiv care folosește levitația unor foi subțiri de grafit în microgravitație în încercarea de a identifica anomalii minuscule ce ar putea oferi indicii necesare pentru detectarea materiei întunecate.
„Materia întunecată rămâne una dintre marile întrebări la care oamenii de știință încearcă să răspundă; ea dictează structura Universului nostru, dar încă este nedetectabilă. Există numeroase teorii despre ce ar putea fi materia întunecată, însă niciun experiment de până acum nu a reușit să o detecteze”, explică fizicianul Tim Fuchs, de la Universitatea din Southampton.
Atunci când privim în Universul vast, observăm o discrepanță majoră între cantitatea de materie vizibilă și forța gravitației. Cu alte cuvinte, există mult prea multă gravitație pentru a putea fi explicată doar prin materia normală (barionică), adică stelele, planetele și praful cosmic.
Putem deduce această discrepanță analizând, de exemplu, viteza de rotație a galaxiilor, care este mult mai mare decât ar trebui să fie în funcție de masa lor observabilă, sau modul în care spațiu-timpul se deformează în jurul unor mase uriașe. Pe baza acestor măsurători, știm că materia întunecată depășește materia normală într-un raport de aproximativ șase la unu.
Problema este că nu știm ce este materia întunecată. Nu o putem detecta direct. Nu emite lumină și nu pare să interacționeze cu Universul în niciun alt mod decât prin influența sa gravitațională. Este posibil să nu aflăm niciodată ce este cu adevărat, dar oamenii de știință sunt hotărâți să exploreze toate posibilitățile înainte de a renunța.
Aici intervine experimentul condus de Fuchs și echipa sa, care va fi lansat pe orbită la bordul unui satelit numit Jovian-1. După lansare, acesta va fi eliberat pentru a orbita Pământul timp de doi ani într-un mediu perfect pentru astfel de teste.
„Experimentul nostru este unic: vom levita grafit între magneți care, în condiții de gravitație zero, devin extrem de sensibili la forțe minuscule. Dacă materia întunecată are o densitate suficient de mare, un ‘vânt întunecat’ va împinge ușor particulele noastre levitate cu o forță măsurabilă, ceea ce ar putea însemna prima sa detectare directă”, explică Fuchs.
Jovian-1 va avea aproximativ dimensiunea a unei cutii de pantofi și va transporta mai multe experimente concepute de studenți de la Universitatea din Southampton, Universitatea din Portsmouth și Universitatea din Surrey. Echipa intenționează să lanseze satelitul la începutul anului 2026, așa că va mai dura ceva timp până să vedem rezultatele.
Însă aceste rezultate, indiferent dacă vor confirma sau infirma prezența materiei întunecate, ar putea oferi informații esențiale despre natura sa, scrie Science Alert.
„Există teorii care susțin că rata de interacțiune a materiei întunecate ar putea fi atât de mare încât aceasta să nu poată pătrunde prin atmosfera noastră sau prin munții sub care au fost construite detectoarele actuale. Acest lucru ar putea explica de ce marile experimente desfășurate pe Pământ nu au furnizat până acum semnale concludente. Misiunea noastră este prima de acest gen care utilizează tehnologia levitației în spațiu și sperăm că va demonstra că detectarea materiei întunecate deasupra Pământului este posibilă”, spune Fuchs.
Astronauții chinezi au creat combustibil pentru rachete în spațiu folosind „fotosinteza artificială”
O scanare cosmică arată că Universul este mult mai complex decât se credea
Cum a ajuns apa pe Lună și unde o găsim?
Telescopul Hubble a descoperit ceva inexplicabil într-o galaxie ultra-difuză