Oamenii de știință din spatele celui mai mare și mai puternic telescop spațial construit vreodată de NASA se pregătesc pentru posibilitatea ca bugetul să fie tăiat, iar observatorul se află abia la jumătatea misiunii sale principale.
Echipa care supraveghează Telescopul Spațial James Webb (JWST) a primit indicații să se pregătească pentru reduceri de până la 20% din buget, care vor afecta fiecare aspect al operațiunilor acestui observator de referință, gestionat de Space Telescope Science Institute (STScI) din Maryland. Reducerea potențială survine chiar și în contextul unei cereri fără precedent pentru observator, astronomii solicitând echivalentul a nouă ani de timp de observare cu Webb într-un singur an operațional.
„NASA se confruntă cu unele constrângeri bugetare la toate nivelurile, așa că instituția este rugată să ia în considerare o reducere semnificativă – de aproximativ 20% – a bugetului operațional pentru misiune, începând din acest an”, a declarat Tom Brown, care conduce biroul misiunii Webb la STScI. „Deci, impactul unei asemenea reduceri, dacă se va concretiza, va afecta practic întreaga misiune.”
Bugetul solicitat de NASA pentru 2025, în valoare de 25,4 miliarde de dolari, prevede alocarea a 317 milioane de dolari pentru finanțarea telescoapelor Webb, Hubble și Chandra, care împreună formează „Marile Observatoare” ale NASA aflate în prezent în funcțiune.
Programul Telescopului Hubble se confruntă, conform SpaceNews, cu o posibilă reducere bugetară de 20% din propria sa alocare, iar Chandra se află la finalul misiunii, solicitarea bugetară pentru 2025 incluzând planuri de încheiere a operațiunilor, bugetul scăzând de la 41,1 milioane de dolari în acest an la doar 5,2 milioane de dolari în 2029.
Însă, spre deosebire de Hubble, care împlinește 35 de ani în primăvara aceasta, și de Chandra, lansat în 1999, Webb se află în plină ascensiune, apropiindu-se de jumătatea misiunii principale de 10 ani. Oficialii NASA au afirmat că ar putea funcționa cel puțin 20 de ani sau mai mult. Misiunea reprezintă un parteneriat internațional între NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană.
„Sincer, această misiune funcționează mult mai bine decât se așteptau oamenii să o facă”, a declarat Brown. „Este extrem de îngrijorător că, în timp ce suntem în plin centru al misiunii principale, ne confruntăm și cu posibile reduceri semnificative ale bugetului.”
Telescopul Webb, evaluat la 10 miliarde de dolari, a supraviețuit unui proces de dezvoltare tumultuos, care a inclus depășiri de costuri și întârzieri tehnice ce aproape că au ucis observatorul înainte ca acesta să decoleze. Legislatorii din Comitetul de Atribuții al Camerei au propus anularea misiunii în 2011, la un deceniu înainte de lansarea lui Webb de Crăciun din 2021, dar au renunțat la această idee după reacții puternice din partea oamenilor de știință și a politicienilor influenți care au apărat observatorul.
De la lansarea sa din 2021, telescopul Webb a depășit chiar și cele mai optimiste predicții privind performanța sa. Optica sa în infraroșu a privit adânc în trecutul universului, a observat galaxii și exoplanete îndepărtate și chiar a studiat planetele din sistemul nostru solar mai aproape de casă.
„Pe scurt, își îndeplinește cu adevărat promisiunea”, a declarat Macarena Garcia Marin, om de știință responsabil pentru proiectul Webb la STScI. „În fiecare domeniu, JWST livrează știință de ultimă oră.”
Unele dintre provocările bugetare ale lui Webb derivă din costurile operaționale, care au fost stabilite „idealistic de mici” în 2011, când observatorul a fost salvat de la anulare. Aceste costuri, alături de ratele inflaționiste mult mai ridicate decât se anticipase și de flexibilitatea redusă a bugetului NASA, au contribuit, de asemenea, la situația actuală, a explicat Brown.
Conform unei prezentări susținute de Brown, o reducere de 20% a bugetului operațional al lui Webb ar afecta cu siguranță cantitatea de „știință” pe care telescopul o poate realiza. Impactul se va resimți în toate echipele care evaluează propunerile pentru obiective de observare, analiza datelor, eficiența observatorului și rezolvarea anomaliilor atunci când apar probleme, fără a mai menționa necesitatea de a colabora cu comunitatea științifică și publicul pentru a comunica rezultatele științifice ale lui Webb, scrie LiveScience.
„Este o reducere uriașă”, a declarat Brown pentru Space.com. „Afectează totul, de la numărul de moduri pe care le oferim observatorilor, până la toate celelalte aspecte.”
Aceste impacturi, potrivit lui Brown, se vor resimți probabil pentru prima dată în luna octombrie, odată cu începerea noului an fiscal.
Gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee șochează din nou! Ce a observat Telescopul Webb?
Telescopul James Webb a surprins imagini „de vis” cu praful interstelar
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte