Alegerea lui Donald Trump pentru șefia NASA împărtășește obiectivele ambițioase ale președintelui legate de planeta Marte.
În discursul său inaugural din 20 ianuarie, Donald Trump a declarat că SUA „își vor urma destinul măreț în stele, trimițând astronauți americani să planteze steagul pe planeta Marte”.
Jared Isaacman, miliardar, antreprenor și astronaut privat, este alegerea lui Trump pentru șefia NASA. În cadrul audierii sale din 9 aprilie, în fața Comitetului pentru Comerț, Știință și Transporturi al Senatului, Isaacman, în vârstă de 42 de ani, și-a prezentat prioritățile, punând pe primul loc misiunile cu echipaj uman în spațiu.
„În primul rând, astronauții americani vor conduce drumul către ‘cel mai înalt teren’, spațiul cosmic. Așa cum a spus președintele, vom acorda prioritate trimiterii astronauților americani pe Marte”, a declarat Isaacman.
Planeta Roșie a fost de mult timp considerată destinația finală a NASA, însă înainte de a ajunge acolo, agenția vrea să stabilească o prezență permanentă pe Lună, prin programul Artemis. Obiectivul este de a construi baze lângă Polul Sud selenar, bogat în apă, până la sfârșitul acestui deceniu.
China are planuri similare și intenționează să trimită astronauți pe Lună până în 2030. Oficialii americani au subliniat importanța câștigării acestei noi „curse spațiale”, pentru a nu-i permite Chinei să stabilească propriile reguli de explorare în spațiu.
Senatorul Ted Cruz, președintele Comitetului din Senat, a avertizat că renunțarea la strategia pas cu pas, adică revenirea pe Lună înainte de a ajunge pe Marte, ar fi o greșeală gravă.
„Trebuie să rămânem pe drumul stabilit. Să-i cedăm Luna Chinei ar fi o catastrofă strategică”, a spus Cruz.
Isaacman a fost de acord, declarând că NASA are capacitatea de a urmări mai multe obiective simultan.
„NASA este o agenție extraordinară, capabilă să facă imposibilul. Putem să trasăm un drum către Marte, respectând viziunea președintelui, dar și să revenim pe Lună înainte ca China să o facă”, a afirmat acesta.
Programul Artemis se bazează pe racheta Space Launch System (SLS), capsula Orion și viitoarea stație orbitală Gateway. Planul este ca astronauții să aselenizeze folosind nave construite de companii private precum SpaceX și Blue Origin.
Însă programul Artemis a fost criticat pentru întârzieri și depășiri de buget. Isaacman a spus că, momentan, nu intenționează să anuleze componentele principale ale programului, dar consideră că, pe termen lung, alte tehnologii vor fi mai eficiente.
„Cred că acesta este cel mai rapid mod de a ajunge acum pe Lună. Dar, pe termen lung, trebuie să găsim o metodă mai bună pentru a merge frecvent pe Lună și Marte”, a spus Isaacman, citat de Space.com.
Isaacman, fondator și CEO al companiei Shift4, este și pilot experimentat și astronaut privat, având deja două misiuni orbitale la activ, ambele realizate cu ajutorul SpaceX. Relația sa profesională cu Elon Musk a atras atenția senatorilor, mai ales în contextul colaborării strânse dintre Musk și președintele Trump.
Senatorul Ed Markey l-a întrebat direct pe Isaacman dacă a discutat planurile sale pentru NASA cu Musk. Isaacman a răspuns că nu a făcut acest lucru.
Comitetul Senatului nu va vota confirmarea lui Isaacman mai devreme de 28 aprilie, potrivit CNN.
Simulări avansate sugerează că ar putea exista mai multe planete asemănătoare Pământului
Neutrinii ar putea fi cheia pentru studierea nucleului Soarelui
Oamenii de știință au găsit 128 de sateliți noi în jurul lui Saturn
Test de cultură generală. Cât de mari sunt inelele planetei Saturn?