„Cursa” dintre Jupiter și Saturn pentru titlul de planeta cu cele mai mulți sateliți din Sistemul Solar pare să fi ajuns la un capitol spectaculos: 128 de sateliți noi au fost găsiți în jurul lui Saturn.
O echipă de oameni de știință a descoperit nu mai puțin de 128 de luni noi în jurul lui Saturn, o descoperire recunoscută oficial de Uniunea Astronomică Internațională. Astfel, numărul total de luni cunoscute ale planetei a ajuns la 274, lăsându-l pe Jupiter, cu doar 95 de luni, cu mult în urmă.
Primele indicii că ar putea exista mai multe luni neidentificate au apărut între 2019 și 2021, când au fost descoperite 62 de astfel de obiecte. La acea vreme, cercetătorii au observat și alte corpuri mici, însă nu au putut fi confirmate ca fiind luni.
„Având în vedere că aceste obiecte erau cel mai probabil luni și că ar putea exista chiar și mai multe, am revenit asupra aceleiași zone de cer timp de trei luni consecutive în 2023. Și, într-adevăr, am găsit 128 de luni necunoscute anterior. Pe baza proiecțiilor noastre, nu cred că Jupiter va reuși vreodată să recupereze diferența”, explică astronomul Edward Ashton, de la Academia Sinica (Taiwan).
Trebuie menționat faptul că aceste luni nu seamănă deloc cu Luna Pământului, care este mare, sferică și bine conturată. Sunt mai degrabă niște mici „lunule” cu forme neregulate, asemănătoare unor cartofi, având doar câțiva kilometri în diametru.
Cercetătorii cred că aceste luni provin inițial dintr-un grup mai mare de obiecte capturate de gravitația lui Saturn în primele etape ale Sistemului Solar. De-a lungul timpului, coliziunile succesive le-au sfărâmat în fragmente mai mici, rezultând multitudinea de roci descoperite acum.
De fapt, se crede că o coliziune majoră a avut loc acum aproximativ 100 de milioane de ani, un interval extrem de scurt din punctul de vedere al „timpului planetar”. Locația acestor luni, în cadrul grupului de luni nordice ale lui Saturn, sugerează că impactul a avut loc în această regiune, scrie Science Alert.
Lunile nordice sunt sateliți naturali care orbitează în direcție retrogradă, pe traiectorii înclinate și eliptice, în afara inelelor lui Saturn. La fel ca cele nou descoperite, și ele au forme neregulate, asemănătoare unor cartofi.
Un grup de 64 dintre aceste luni a fost detaliat într-un nou studiu trimis spre publicare în Planetary Science Journal, iar versiunea preprint este disponibilă pe arXiv.
Teoria nedemonstrată a lui Einstein despre „memoria gravitațională” ar putea fi reală, până la urmă
Continentele scufundate ale Pământului ar putea să dezechilibreze câmpul magnetic
O nouă misiune spațială încearcă să dezlege misterul „inflației cosmice”