De cele mai multe ori, înjurăm din motive emoționale. Atunci când ne simțim frustrați, surprinși sau furioși, o înjurătură sau două ar putea să ofere oarecare eliberare emoțională.
Experimentele au arătat că înjuratul crește capacitatea corpului de a face față durerii, explică Babbel.
Pe de altă parte, înjurăturile pot amplifica furia atunci când cuvintele sunt de prisos. Spre exemplu, de ce ți-ai pierde timpul să-i spui vecinului că este nepoliticos să folosească bormașina și să facă gălăgie în timpul orelor de liniște, când de fapt l-ai putea pune la locul lui mult mai repede cu doar câteva cuvinte bine articulate.
Atunci când ne aflăm printre prieteni, înjurăturile servesc o funcție socială importantă, anume crearea de legături și conexiuni prin împărtășirea aceluiași voculabar și spargerea tabuurilor societale. Insultele ritualice între prieteni nu sunt o formă de abuz, ci mai degrabă un semn de apartenență la acel grup. În acest context, multe înjurături pot fi chiar termeni de alint. Oamenii au tendința să înjure cel mai mult în grupuri de același sex și atunci când atmosfera este relaxată. Atunci când o situație este foarte tensionată, avem tendință să înjurăm cel mai puțin.
De asemenea, înjurăturile sunt instrumente puternice. De cele mai multe ori, o înjurătură la momentul potrivit este ingredientul care poate sparge gheața într-o discuție plictisitoare sau poate face o glumă de 10 ori mai comică. Așadar, înjurăturile folosite în moderație și doar atunci când este necesar pot aduce un strop de emoție și urgență la propoziții care altfel ar părea total anemice.
Test de cultură generală. Care este cel mai înalt baraj din lume?
Test de cultură generală. Care este cea mai înaltă clădire din lume?
Test de cultură generală. Este periculos să înoți după ce ai mâncat?
Test de cultură generală. De ce se sparg baloanele de săpun?