Pentru binele sănătății noastre, ar fi indicat să includem în dietă o gamă mai largă de flavonoide. Acești compuși naturali din plante – care se găsesc în ceaiuri, fructe de pădure, mere și ciocolată neagră – au fost asociați, conform unor noi dovezi, cu o viață mai lungă și un risc mai scăzut de boli.
Ceea ce a făcut diferența în această cercetare nu a fost doar cantitatea mai mare de flavonoide, ci diversitatea mai mare a acestora. Flavonoidele sunt deja cunoscute pentru efectele lor antiinflamatorii, precum și pentru reducerea riscului de îngrășare, boli cardiovasculare și pierderea vederii.
O echipă internațională de cercetători a analizat datele a 124.805 adulți din Regatul Unit, cu vârste de 40 de ani sau mai mult, căutând legături între dieta raportată de participanți și starea lor de sănătate de-a lungul anilor.
„Știm de ceva timp că un consum mai ridicat de flavonoide – bioactive puternice prezente natural în multe alimente și băuturi – poate reduce riscul apariției bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și afecțiunilor neurologice, precum Parkinson”, spune dr. Aedín Cassidy, specialist în nutriție la Queen’s University Belfast.
„Acest studiu este important, pentru că arată că o cantitate mai mare combinată cu o diversitate mai mare poate aduce beneficii mai mari decât consumul dintr-o singură sursă.”
Ceaiul negru, dar și cel verde, reprezintă sursele cele mai frecvente de flavonoide, fiind consumate de două treimi dintre participanți. Alte surse importante au inclus: mere, vin roșu, struguri, fructe de pădure, ciocolată neagră, portocale, mandarine, suc de portocale, scrie ScienceAlert.
Cercetătorii au urmărit tipurile diferite de flavonoide din alimente și băuturi. Datele au arătat că participanții cu cea mai mare diversitate de flavonoide în dietă au avut un risc mai scăzut de mortalitate din orice cauză și de apariție a diverselor probleme de sănătate.
„Consumul zilnic de aproximativ 500 mg de flavonoide a fost asociat cu un risc cu 16% mai mic de mortalitate generală, și cu un risc cu aproximativ 10% mai mic de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și boli respiratorii,” afirmă dr. Benjamin Parmenter de la Edith Cowan University, Australia. „Aceasta e cantitatea de flavonoide conținută în două cești de ceai.”
Chiar și când totalul de flavonoide era același, cei care consumau o varietate mai mare aveau un risc și mai mic de boli.
Cei mai bine clasați 20% dintre participanți în ceea ce privește diversitatea flavonoidelor au avut scăderi între 6 și 20% ale riscului de: diabet de tip 2, cancer, boli neurodegenerative (precum Parkinson sau Alzheimer).
Comparativ, cei din ultimii 20% (cu cea mai mică diversitate) au avut riscuri mai mari.
„Consumând fructe și legume de culori variate, inclusiv pe cele bogate în flavonoide, ai șanse mai mari să obții vitaminele și nutrienții necesari unui stil de viață sănătos,” explică Tilman Kuhn, expert în nutriție la Universitatea Medicală din Viena.
Studiul a fost publicat în revista Nature Food.
Un nou studiu a găsit un risc serios pentru consumul de alimente cu canabis
Un test arată impactul alarmant al alimentelor nesănătoase asupra cogniției umane
Iată alimentele surprinzătoare care reduc riscul de stop cardiac subit