Carnea de somon crescută în laborator este cel mai nou aliment aprobat preliminar de FDA pentru consum uman și primul aliment acvatic crescut în laborator care trece acest prag.
Carnea de somon crescută în laborator vine de la start-upul californian Wildtype, care lucrează de ani buni la o metodă de a cultiva în mod sustenabil țesuturi de somon coho (Oncorhynchus kisutch) destinate consumului uman.
După evaluarea datelor de siguranță trimise de companie, FDA a concluzionat că „materialul celular de somon cultivat” de la Wildtype este la fel de sigur ca produsele similare obținute tradițional și nu conține substanțe dăunătoare.
Cu excepția somnului, carnea de pește crescută în laborator intră exclusiv în jurisdicția FDA, spre deosebire de carnea de pui și vită, care necesită și aprobarea Departamentului Agriculturii al SUA (USDA). Așadar, somonul Wildtype este deja disponibil pentru consumatori, scrie IFL Science.
La acest moment, el poate fi degustat la restaurantul haitian Kann din Portland, Oregon, premiat pentru bucătăria sa, iar compania promite că în curând va anunța alte patru restaurante unde va fi servit.
Până acum, doar trei alte tipuri de carne crescută în laborator au primit același aviz de la FDA: două produse din pui și unul din porc. Cele două tipuri de carne de pui, dezvoltate de Upside Foods și Good Meat, au obținut deja aprobarea finală de la USDA și sunt autorizate pentru vânzare. Carnea de porc este încă în așteptarea acestui ultim pas.
Carnea crescută în laborator este, din punct de vedere biologic, carne reală (în funcție de cum definim „reală”), obținută din celule stem animale cultivate în medii sterile, fără sacrificii sau ferme industriale. Totul începe cu o mostră de celule stem, care sunt puse în bioreactoare și hrănite pentru a se multiplica și a forma țesuturi asemănătoare cu cele musculare sau adipoase ale animalului.
În cazul Wildtype, procesul a pornit în 2018 de la o singură celulă stem prelevată dintr-un somon coho.
„Odată ce ai o linie celulară, trebuie să descoperi cum să o hrănești pentru a rămâne într-o stare sănătoasă de creștere. Am fost nevoiți să creăm un amestec personalizat de vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi adaptat acestor celule de pește, lucru deloc simplu, având în vedere că există foarte puține cercetări privind cultura celulară de pește. Nimeni nu a mai scris un articol științific despre asta. Nu ai un punct de plecare. Trebuie doar să încerci și să testezi combinații”, a explicat Justin Kolbeck, cofondatorul și CEO-ul Wildtype.
Pe site-ul lor, Wildtype afirmă că motivația principală din spatele somonului cultivat este protejarea sănătății oceanelor, în special față de suprapescuit, poluare și încălzirea globală, factori care duc multe specii spre dispariție.
Pentru că produsul derivă dintr-un singur exemplar de pește, metoda Wildtype evită sacrificarea repetată a animalelor și are un avantaj clar din punct de vedere etic. Un studiu științific recent întărește acest aspect: peștii pot resimți dureri intense timp de până la 10 minute înainte de a muri în pescuitul comercial.
Totuși, carnea crescută în laborator nu este pe gustul tuturor. Un sondaj din 2024 a arătat că 33% dintre americani nu ar fi dispuși nici măcar să încerce carne de pui cultivată, semn al neîncrederii profunde a consumatorilor față de noutățile alimentare.
Dincolo de reticența legată de gust sau aspect, există și îngrijorări ecologice. Unele cercetări sugerează că producția de carne cultivată la scară largă ar putea emite de 4 până la 25 de ori mai multe gaze cu efect de seră decât întreaga industrie a cărnii de vită.
Subiectul a devenit și unul politic tensionat, mai ales în rândul politicienilor republicani, care consideră că aceste produse „nefirești” ar putea submina agricultura tradițională. În ultimii ani, cel puțin opt state americane, printre care Texas, Florida și Nebraska, au încercat să interzică pe plan local carnea crescută în laborator.
Rămâne de văzut dacă somonul cultivat în laborator va pluti sau se va scufunda în preferințele publicului, dar un lucru este clar: carnea crescută în laborator este deja o realitate și câștigă tot mai mult teren.
Câinii înlocuiesc bebelușii în țările cu natalitate scăzută? Iată ce spun datele!
Ce este geofagia: De ce unii oameni mănâncă pământ?
Un semnal ascuns în pulsul uman ar putea semnala un declin cognitiv viitor
Particule acoperite cu zahăr ar putea proteja neuronii de boala Alzheimer