Ciuperca rară Antrodia cinnamomea (cunoscută și sub numele de Taiwanofungus camphoratus) se găsește exclusiv în Taiwan, crescând pe o specie de arbore pe cale de dispariție. Utilizată de mult timp în medicina tradițională, ciuperca a fost acum asociată cu unele capacități de combatere a cancerului, datorită unei anume molecule de zahăr.
Cercetătorii de la Universitatea Națională din Taiwan și Universitatea Națională Yang Ming Chiao Tung au descoperit această legătură, concentrându-se pe un grup de compuși produși de ciupercă, numiți polizaharide sulfatate (SPS).
SPS este un tip de moleculă de zahăr, care combină compuși de glucoză, galactoză și sulfat într-o singură moleculă. Atât ciuperca, cât și această clasă de molecule au demonstrat anterior efecte anti-cancer și antiinflamatorii, dar mecanismele exacte nu erau pe deplin înțelese, scrie ScienceAlert.
A. cinnamomea poate fi cultivată în laborator, eliminând necesitatea colectării sale din mediul natural.
Pentru a determina dacă proprietățile bioactive ale ciupercii provin din acest grup de zaharuri, cercetătorii au fost nevoiți să dezvolte o tehnologie specială pentru a încuraja ciuperca să producă molecule de SPS în cantități mai mari.
Astfel a fost identificat un tip de compus deosebit de benefic: N50 F2. În cadrul experimentelor, acesta a redus indicatorii cheie ai inflamației în celule, blocând și distrugând în același timp celulele cancerului pulmonar.
Desigur, aceste descoperiri trebuie verificate și pe organisme vii, nu doar pe celule cultivate în laborator. Cu toate acestea, rezultatele sunt promițătoare pentru dezvoltarea de noi terapii.
Descoperirea demonstrează valoarea cercetării mediului natural pentru a găsi surse potențiale de noi tratamente împotriva cancerului.
Studii anterioare au arătat că plantele, tardigradele și chiar veninul de scorpion pot ajuta la combaterea bolii, fie prin atacarea celulelor canceroase, prin împiedicarea răspândirii lor, fie prin amplificarea efectelor tratamentelor existente.
„Studiul demonstrează potențialul compușilor fungici naturali pentru dezvoltarea de produse farmaceutice”, a declarat omul de știință în domeniul farmaceutic Chia-Chuan Chang. „Având un proces de producție și extracție complet controlat, suntem optimiști în privința viitoarelor aplicații, atât în suplimentele de sănătate, cât și în tratamentele clinice.”
Cercetarea a fost publicată în revista Carbohydrate Polymers.
Temperatura ceaiului te-ar putea expune riscului de apariție a unor tipuri de cancer
Medicii care folosesc AI își pierd capacitatea de a detecta cancerul, arată un studiu
Un virus descoperit în fasole ar putea fi folosit pentru tratarea cancerului
Veninul scorpionului amazonian poate ucide celulele cancerului mamar