Romania, punct fierbinte pe harta cutremurelor

08 04. 2008, 11:15

Megacutremure

Romania a fost zguduita de un cutremur catastrofal (7,7 grade pe scara Richter) si in 1940. Localitatea Panciu a fost distrusa in proportie de 90%, iar orasele Focsani, Galati, Marasesti, Tecuci si Iasi au suferit pagube materiale semnificative.

Pe plan mondial, cel mai mare seism din ultima suta de ani s-a produs in Chile, in 1960, si a avut magnitudinea 9,5 grade pe scara Richter. Peste 1.600 oameni au murit, 3.000 au fost raniti, iar doua milioane au ramas fara casa. Pagubele au fost estimate la jumatate de miliard de dolari numai in Chile. Tsunami-ul rezultat in urma miscarii tectonice a lovit insa si Argentina, Hawaii, Filipine, Noua Zeelanda si Alaska.

Cel mai recent cutremur de peste 9 grade pe scara Richter s-a produs, in 2004, in largul insulei indoneziana Sumatra, magnitudinea acestuia fiind 9,1. Din cauza seismului si tsunami-ului care i-a urmat, peste 150.000 oameni si-au pierdut viata sau sunt, in continuare, dati disparuti. Au fost grav afectate, pe langa Sumatra, si Sri Lanka, India si Tailanda.
Casa inteligenta, solutia viitorului

FACTS

Ce efecte crezi ca ar avea asupra Romaniei un cutremur de talia celui din 1977? Spune-ti aici parerea in legatura cu aceasta posibilitate!

Romania – o tara amenintata

Capitala bulinelor rosii

Una dintre cele mai cunoscute erori de proiectare vizeaza blocul Carlton din Bucuresti, prabusit in timpul cutremurului din 1940 (7,7 grade pe scara Richter). Constructia avea o structura din beton armat, fiind prevazuta cu doua subsoluri, o sala de cinema si 12 etaje. Blocul s-a prabusit in primele secunde ale seismului, ingropand sub daramaturi aproape toti locatarii.

Potrivit datelor oficiale, 264 de imobile ale Capitalei, insemnand peste 6.500 de apartamente, ar putea cadea la urmatorul cutremur, fiind incadrate in categoria risc seismic I – pericol public. Lista a fost actualizata la data de 4 februarie 2008. In clasa a II-a de risc seismic sunt alte aproape 300 de cladiri, iar in categoria a III-a inca 50 de imobile.

In cutremurul din 1977, 90% din victime au fost inregistrate in Capitala.
Prezicerea cutremurelor si sistemele de avertizare

Realizat de ingineri si de seismologi romani din cadrul INCDFP in colaborare cu specialisti de la Universitatea Karlsruhe, Germania, sistemul este primul de pe intregul continent care permite detectarea in timp real a cutremurelor. Specialistii romani au fost rasplatiti, de altfel, cu European ICT Prize, in 2006, un fel de Oscar european acordat produselor si serviciilor inovatoare.

Teoretic, avertizarea rapida nu ar trebui sa fie declansata in viitorul apropiat. „Urmatorul cutremur major, adica cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, nu se va produce inainte de 2012”, ne da asigurari dr. Gheorghe Marmureanu. „Seisme de mica intensitate au loc zilnic in zona Vrancea, dar acestea nu constituie un motiv de ingrijorare”, mai spune directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, dr. Marmureanu.
Pot animalele sa prezica declansarea cutremurelor?