Home » Timp Liber » Internet

Internet

Autor: Marc Ulieriu 05.14.2008
E greu sa fii Marco Polo...

Obiceiul este ca noi, occidentalii, sa descoperim lumea. Fiecare noua lume va deveni Lumea noua, iar noi, calatorii de profesie, vom cauta, iar si iar, o alta Lume-si-mai-noua. Parca pentru a contrazice acest stereotip, doi papuasi din Noua (se putea?) Guinee, oameni cu vocatia sedentarismului, facuti sa fie contemplati, iar nu sa contemple, au pornit la acest inceput secol de XXI sa descopere lumea si sa ne-o arate, prin ochii lor mariti de uimire. Dupa o prima calatorie in Franta, facuta posibila gratie unei extraordinare povesti de prietenie cu fotograful Marc Dozier, cei doi papuasi, Polobi Palia si Mudeya Kepanga, membri ai tribului Huli, se pregatesc sa faca un ocol al lumii (in 2009) si sa viziteze punctele esentiale ale patrimoniului umanitatii. Prin intermediul ochiului lor cu o retina profund filosofica si plina de umor, vom putea vedea Terra altfel, pe site-ul http://www.letourdumondedespapous.com/. |n ianuarie anul acesta, Canal ? a difuzat deja filmul calatoriei lor in Hexagon, asta dupa ce Editura Indigènes le-a publicat volumul Le longlong voyage. Daca e sa ne luam dupa tipul de poze si dupa comentariile papuase din cartea deja aparuta,voiajul din 2009 in jurul lumii anunta fragrante ametitoare. Ajunsi in satul natal, Polobi si Mundeya au adus cu ei 1.500 de exemplare din cartea lor si au inceput sa le distribuie facand comentarii fantaste pentru uzul tribal: „Femeile albe sunt dulci precum tiparii si tot ca acestia aluneca printre maini; albii au sase milioane de schelete sub capitala lor (e vorba despre Paris, bien sur, si despre Catacombe); albii fabrica porci din pungi de plastic…“. Adaugand faptul ca acesti Marco Polo (sau, mai degraba, Badea Cartan) stau, in peregrinarile lor, imbracati in costume traditionale, cu frunze de palmier in jurul coapselor si cu dinti de facocer in nas, speram ca v-am dat o imagine suficient de atragatoare despre ce va insemna si mai „lungalunga“ lor calatorie.
Vanare de vant
http://medic.pulsmedia.ro/article–x-Studiu_Clinic-Efectul_Cernobil–1539.html poate completa articolul despre Cernobil din acest numar al revistei noastre. Iata un extras: „Conform estimarilor programului international pentru monitorizarea efectelor accidentului de la Cernobil asupra sanatatii, cantiatea de material radioactiv eliberata in mediu a fost de 200 de ori mai mare decat cea rezultata in urma exploziilor de la Hiroshima si Nagasaki. S-a estimat ca intreaga cantitate de xenon, jumatate din cea de cesiu si de iod si 5? din restul elementelor radioactive prezente in reactor au fost aruncate in atmosfera. Cea mai mare parte a contaminat zona invecinata centralei nucleare, in timp ce gazele cu densitate scazuta au fost purtate de vant, initial de-a lungul Ucrainei, Belarusului, Rusiei, iar intr-o masura mai mica, in Scandinavia, Polonia, Cehoslovacia, Austria si sudul Germaniei. In ultimele zile, din cauza schimbarii directiei vantului, au fost afectate mai ales tarile din sudul continentului: Romania, Grecia, Bulgaria si Turcia.“
Hot Sites
Jpeg, gif sau tif?
Asa cum exista caini pentru orbi, a fost nascocit un instrument de mare folos pentru cei care, in momentul cand comunica pe net, nu au cuvinte. Nu si le gasesc in clipa respectiva sau nu le-au avut vreodata in bagajul personal de cunostinte. Se simt singuri si parasiti, intr-o lume obisnuita sa comunice. http://www.threadbombing.com/ este o colectie de imagini, imobile sau animate, care pot fi atasate unui mesaj pe care il doriti mai expresiv. Exista o clasificare tematica a materialelor, dar si una pe rafturi sentimentale: de la duiosie la iritare, trecand prin frustrare si dispret.

Adio si am cuvinte!
Pentru  multi dintre semenii nostri, cel mai rau lucru care li se poate intampla in momentul mortii este ca nu ii vor mai putea vedea pe cei dragi, nu vor mai manca inca o friputra grasa si rumenita, sau nu vor mai pandi un alt rasarit de soare. Altii vor resimti doar tristetea de a nu-i fi putut spune spune sefului ca e un tampit. Daca veti intra pe http://www.justincaseidie.com/, cu doar cateva click-uri veti putea salva un mesaj care va fi trimis la adresa dorita de-abia dupa ce veti muri. Sau, ma rog, undeva pe-aproape. De fapt, doar daca nu va veti loga inapoi in sistem, timp de un anumit numar de zile, pe care il veti stabili chiar dvs.

Fie-ne fiesta usoara!
Un site pe care, la fel de bine, il puteti tine minte sau uita este: http://www.fiesta-i-fiesta.com/. Este dedicat sarbatorilor de tot felul din viata noastra, de la zile onomastice la aniversari ale zilei de nastere, de la Paste la Craciun si de la 1 aprilie pana la ceremonia de nunta si la Halloween. Ne ofera ceea ce revistele pentru fete numesc tips-uri, dar din acelea lejere, de vara. Adica istoria si traditiile sarbatorii (daca e vorba despre una colectiva) in termeni lesne de priceput, sugestii legate de imbracamintea festiva si, desigur, multe retete culinare, destinate doar celor carora nu le prea place sa zaboveasca in bucatarie.