Home » D:News » Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani

Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani

Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.04.2024

Patru sulițe luate din Australia de către exploratorul britanic James Cook în urmă cu peste 250 de ani vor fi returnate de către Universitatea Cambridge urmașilor comunității indigene care le-a confecționat.

Cele patru sulițe sunt tot ceea ce a mai rămas din cele aproximativ 40 pe care exploratorul James Cook și însoțitorii săi le-au luat de la poporul Gweagal la sosirea lor în Australia în 1770, atunci când au devenit primii europeni cunoscuți care au ajuns pe coasta de est a țării.

Sulițele fac parte din colecția Universității din Cambridge din 1771, atunci când au fost prezentate la Trinity College, de unde vor fi returnate în cadrul unei ceremonii.

„Sulițele sunt o legătură importantă cu trecutul nostru”

Acest lucru se întâmplă la șapte ani după ce o cerere inițială a fost refuzată, în parte din cauza preocupărilor legate de adăpostirea și conservarea sulițelor, scrie Reuters.

„Bătrânii noștri au muncit mulți ani pentru a vedea proprietatea lor transferată proprietarilor tradiționali din Botany Bay”, a declarat Noeleen Timbery, de la La Perouse Local Aboriginal Land Council. „Sulițele sunt o legătură importantă cu trecutul nostru, cu tradițiile și practicile noastre culturale și cu strămoșii noștri.”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase