Home » Timp Liber » Best of…

Best of…

09.15.2008
Best of...
de Daniel Nicolescu

CARTE

Arta siestei, de Thierry Paquot (Editura Zulma, Paris, 2008), este o carte foarte serioasa. Daca aveati impresia ca e indeajuns sa trageti jaluzelele si sa inchideti ochii ca sa va faceti siesta, ei bine, va inselati amarnic, pentru ca siesta ramane o arta, precum caligrafia sau yoga, care solicita o disciplina de fier.

INTERNET

Un site cu un nume care face toti banii: www.epicurious.com. Ceva intre epicurian si curios. Pe cat de frumos, pe atat de gustos. E vorba despre inca unul dintre miile de locuri de pe net care fac deliciul gurmanzilor de pretutindeni: retete carora nu le lipsesc sarea si piperul, sau carora le lipsesc, insa deliberat (suita de feluri de mancare dietetice).

FILM

Fotograful Yann Arthus-Bertrand si producatorul Luc Besson au realizat impreuna filmul Home, o superproductie ecologica, „verde“ pana in cele mai marunte detalii, al carei mesaj este: „Nu mai avem timp sa fim pesimisti!“ Ambitios distribuita spre marele public (TV, cinema, internet, DVD), productia va fi oferita in toate tarile globului gratuit.

TV

Leonardo: capodoperele mascate, documentarul lui Maurizio Seracini difuzat de canalul Arte, conjuga pasiunea pentru stiinta si cea pentru operele plastice ale lui Da Vinci. Anchetele sale dezvaluie izvoarele celor 15 tablouri care s-au mai pastrat pana in zilele noastre si merg pe urma unor capodopere disparute, cum ar fi Batalia de la Anghiari.

PIATA DE ARTA

Enormul nud reprezentand-o pe Sue Tilley, o cincagenara obeza, tolanita, la marginea obscenitatii, pe o sofa, a facut senzatie in lumea pietei de arta. Tabloul s-a vandut la Christie’s cu suma de 33 de milioane USD. Gratie acestei tranzactii-record, pictorul englez Lucien Freud a devenit „cel mai scump“ artist in viata de pe glob.