Sase personaje in cautarea unui autor

17 08. 2009, 13:47

Autor: Luigi Pirandello
Editura: Art

In afara faptului ca este unul din laureatii premiului Nobel, nu cunosteam prea multe despre Luigi Pirandello inaintea citirii celor cateva piese incluse in volumul de fata.
Personajele lui Pirandello, purtand masti asemenea celor din Commedia dell´arte, isi cer dreptul la viata in fata unui regizor fictiv pe care il indeamna sa le reprezinte drama. Aici apare conflictul dintre cele doua parti: ceea ce sunt personajele in esenta lor nu poate coincide cu ceea ce devin ele in reprezentare. Multiplele fatete pe care le pot lua astfel vor reflecta si ceva din cei care le interpreteaza, in momentul in care, cel putin in teorie, ar trebui sa reflecte ceea ce este personajul in viata sa independenta de punerea in scena.

Piesa aceasta, ca si celelalte incluse in volum, pune problema dualitatii formate din realitate si fictiune precum si a celei dintre arta si viata. Daca trebuie sa ne raportam la prima dintre ele, nedumerirea cititorului, care poate sa le intrebe precum Directorul: „Unde e textul?”, vine din pledoaria pe care o au cele Sase Personaje: „E in noi, domnule. Drama e in noi; noi suntem drama; si suntem nerabdatori sa o reprezentam, asa cum ne impinge pasiunea din noi!”.

Citeste continuarea pe bookblog.ro