Home » Travelling » Capadocia, labirinturi ascunse si peisaje selenare

Capadocia, labirinturi ascunse si peisaje selenare

Publicat: 15.01.2009
In inima Turciei moderne se ascunde un petic de pamant care pare desprins dintr-o alta lume: formatiuni geologice stranii, similare cu cele lunare, labirinturi subterane, fortarete, orase construite sub pamant... elemente care, luate impreuna, ofera o savoare unica acestei zone aflata mai tot timpul in atentia istoriei. Capadocia nu inseamna doar straturi de lava si roca vulcanica depuse de-a lungul timpului, ci si suprapunerea unor fasii de istorie care dau nastere unei povesti magice despre cuceritori, culturi disparute, razboaie si sfinti.

Regiunea cailor frumosi

Situata la 320 de kilometri de Ankara, capitala Turciei moderne, Capadocia se desfasora sub forma unui peisaj unic, in alcatuirea caruia intra pesteri, tuneluri si sute de orase subterane sapate de hititi in urma cu peste 3.000 de ani. Aici, secretele se afla in fiecare coltisor, de la tunele capcana si pesteri, pana la rute clandestine, utile in aprigele lupte care s-au dat in aceste locuri. Capadocia sau Kapadokya, dupa numele hitit care insemna “regiunea cailor frumosi”, este o lume subterana care ascunde in faldurile sale campurile de batalie ale cuceritorilor, razboaie sangeroase sau lupte religioase care au amenintat tot timpul sa o distruga. In aceste locuri, sacrul si profanul au cunoscut convietuirea. Dincolo de chestiunile de razboi, aici au fost construite primele manastiri din lume, iar numarul lacasurilor de cult s-a ridicat de-a lungul timpului la peste 200 de biserici. In ciuda invaziei turistice, regiunea a reusit intr-un fel sau altul sa isi pastreze o aura de mister, chiar si in fata arheologilor si istoricilor moderni. Nu numai considerentele istorice fac posibila aceasta afirmatie, ci si evenimentele moderne, care includ campuri magnetice despre care se presupune ca au proprietati curative sau semnalarea unor obiecte zburatoare neidentificate.

O istorie din adancuri

Cu milioane de ani in urma, eruptiile vulcanice au reprezentat primul fenomen care avea sa fie piatra de temelie a ceea ce inseamna Capadocia azi. De-a lungul timpului, trei vulcani mari din zona au raspandit tone de materiale in toata regiunea. Primele eruptii au lasat in urma o roca mai moale, numita tuf, dupa care a venit randul naturii sa joace rolul artistului. Ploaia, vantul si nisipul au inceput sa erodeze, creand platourile imense, vaile, defileurile si hornurile care impanzesc zona. Roca moale de tuf, rezultata in urma activitatilor vulcanice, a “albit” regiunea timp de 10 milioane de ani, in vreme ce stratul superior de bazalt oferea protectie necesara adaposturilor. In urmatoarele mii de ani, oamenii au fost ocupati cu saparea rocii moi, pentru a crea o vasta metropola subterana. Capadocienii au inceput cu locuinte simple, insa in timp arta lor s-a perfectionat, ceea ce a dus la crearea unor vaste labirinte subterane, a oraselor si a fortaretelor menite sa le asigure linistea. Unele orase puteau adaposti pana la 20.000 de oameni, ceea ce s-a si intamplat timp de 25 de secole, pana in anii 1300 d Hr.. Peste 260 de kilometri patrati au fost ocupati de constructiile care au protejat locuitorii impotriva ofensivelor inamice.

Chiar daca aspectul sau de la suprafata incita in continuare interesul turistilor, autenticul spirit al Capadociei este ingropat in adancuri. Sutele de orase subterane si fortarete sapate in munti sunt conectate pentru a crea una dintre cele mai masive retele terestre din lume. In urma cu 3.500 de ani, aceste locuinte sapate in stanca asigurau supravietuirea locuitorilor in timpuri grele, in care orase intregi erau sterse pe fata Pamantului. Istoria sangeroasa a zonei aflata la congruenta unor rute comerciale importante, care legau marile imperii ale lumii, China, India, Egipt, Grecia si Roma, ne ofera motivul pentru care bastinasii au preferat sa isi construiasca locuintele in subteran, mai degraba decat la suprafata. Pe scurt, cine controla Capadocia controla cele mai importante rute comerciale si avea promisa o parte din toate avutiile care luau calea exportului. Romanii, persii si mongolii au purtat batalii sangeroase pentru a controla acest nod. Presiunile externe cumulate cu luptele interne au rezultat un loc care cu greu se putea numi “acasa”. Populatia locala era depasita din punct de vedere numeric si din punct de vedere al inarmarii. Singura solutie viabila care le asigura supravietuirea era ascunderea in dedesubturile Pamantului si pastrarea stricta a acestui secret.

Dupa venirea vremurilor pasnice, utilitatea acestor ascunzatori a inceput sa se diminueze, ducand la o inevitabila iesire la lumina a localnicilor. In secolul XIV, un numar mare de orase erau deja uitate. Abandonarea continua, dar sigura, a facut ca in curand praful sa se aseze nu numai pe orase, ci si pe memoria oamenilor. Abia in anii ‘60 ai secolului XX, localnicii au inceput sa exploreze tunelele ingropate sub povara timpului. Dupa sase secole de tacere, doar zvonurile despre asezarile subterane reusisera sa supravietuiasca, insa nici unul dintre exploratorii amatori nu isi putea imagina cat de vaste erau aceste locuri in realitate. Dupa ce primul pas a fost facut, a venit randul expertilor sa inceapa lucrarile de cercetare. Peste 200 de orase au fost descoperite intacte dedesubtul Capadociei, insa cercetatorii sunt convinsi ca mai sunt inca foarte multe care asteapta sa fie descoperite.

Capadocia la modul concret

Pentru amatorii de calatorii, istoria unui obiectiv care urmeaza sa fie vizitat este cat se poate de importanta, deoarece in cele mai multe cazuri, chiar ea reprezinta “pata de culoare” de care are nevoie o zona geografica pentru a fi “actuala” in limbajul turistic. Insa nici aspectele practice nu sunt deloc de neglijat, de aceea va prezentam mai jos cateva informatii utile in cazul unei viitoare calatorii pe taramul turcesc.

Cea mai buna perioada de vizitare

Regiunea Capadocia inseamna propriu-zis provinciile Aksaray, Nevsehir, Nigde, Kayseri si Kirsehir si este, in general, o zona mai racoroasa decat coastele marilor Mediterana si Egee. Daca doriti sa evitati caldura extrema si aglomeratiile turistice, cea mai indicata perioada este din aprilie pana la jumatatea lunii iunie sau din septembrie pana in octombrie.

Cum ajungem

Daca optati pentru o calatorie cu avionul pana in Ankara sau Istanbul, de aici pana in Capadocia puteti lua autocarul. Cel mai apropiat aeroport se afla in Kaisery, iar zborurile dinspre Istanbul spre Kaisery, se efectueaza cu regularitate. Autobuzele sunt valabile si dinspre aeroportul Erkilet pana la autogara din Kaisery. Serviciile de transport sunt foarte bine puse la punct in Turcia, prin urmare, veti putea ajunge la destinatie plecand din oricare oras mare al Turciei. Pentru a vizita orasele din apropiere, puteti opta fie pentru serviciul de transport public, fie pentru un taxi. Daca nu va aflati intr-o excursie organizata, folositi serviciile unei agentii locale. Majoritatea au programe de vizitare, insotite de ghid, pentru aceasta zona. In cazul unei calatorii cu masina personala sau inchiriata, asigurati-va ca aveti o harta rutiera sau un GPS, deoarece acestea sunt dificil de procurat in afara localitatilor mari.

Unde dormim

Tarifele pentru cazare difera in functie de sezon. Ca si in alte zone turistice, in extrasezon preturile sunt mai scazute, iar diferenta se invarte in jurul sumei de 10-15 euro. O camera decenta poate porni de la 25 de euro, in vreme ce hotelurile confortabile practica tarife intre 70 si 100 de euro pe noapte.

Ce mancam

La capitolul mancare, veti gasi destule specialitati ale bucatariei turcesti ale caror denumiri nu va vor fi complet necunoscute, cu diferenta ca aici veti gusta un kebap autentic. “Manti” este un alt deliciu, care se asemana cu ravioli si este servit cu sos de iaurt si usturoi. Fructele uscate si vinurile locale sunt atat delicii culinare, cat si posibile cadouri pentru cei de acasa. O masa pentru o persoana costa in jur de 18 lire turcesti (1 lira turceasca (TRY) = 1.96 lei), insa costul acesteia variaza in functie de optiuni si …pofte.

Ce vizitam

Locuitorii regiunii Capadocia sunt destul de conservatori, chiar daca vorbim despre o zona turistica foarte populata de straini. Doamnele sunt sfatuite sa evite pantalonii scurti, tricourile stramte si in general, orice fel de tinuta care ar putea atrage atentia. De altfel, toti turistii sunt indrumati sa poarte palarie, incaltaminte cat mai confortabila si sa foloseasca cu incredere lotiunea de protectie solara. Cei care planuiesc sa viziteze si alte regiuni, trebuie sa tina cont de faptul ca acestea se afla la distante considerabile una de cealalta, prin urmare vor fi nevoiti sa apeleze la serviciile de transport aerian sau la excursiile cu autocarul. Avantajul este ca in Turcia calatoriile sunt destul de ieftine, iar programul de functionare a fost gandit conform nevoilor clientilor.

In ceea ce priveste vizitarea zonei, este recomandat sa acordati mai mult de trei zile excursiilor si sa nu ratati localitatea Konya, unde puteti admira mostre extraordinare de arhitectura si caligrafie. O alta zona a carei vizitare solicita mai mult timp este Guzelyurt, unde merita vizitata asa numita Biserica Rosie (Kizil Kilise), datand din secolul VI, construita in forma de cruce, care are in partea superioara o neobisnuita structura octogonala, faurita dintr-o roca vulcanica de culoare rosie. Adaugati acestor obiective si fortareata de piatra de la Ortahisar, valea Devrent sau valea Iush Soganli. O vizita la Bogazkale va va oferi o priveliste asupra a ceea ce a mai ramas din fosta capitala a Imperiului Hitit, Hatusa. Chiar daca regiunea adaposteste o multime de orase subterane, in principiu, daca l-ati vazut pe unul, le-ati vazut pe toate. Insa nu ratati Marele Templu, Poarta Sfinxului, Poarta Regelui sau Palatul Regal.

Facts

– Datorita unicitatii date de relief si de contextul cultural si istoric, zona a fost inclusa in anul 1985 in Patrimoniul Mondial UNESCO, avand o zona protejata de 9.576 de hectare;
– Despre hititii care au format unul dintre cele mai avansate imperii din trecutul foarte indepartat, din 1700 i.Hr. pana in 1190 i.Hr., se crede ca au fost primii locuitori subterani. Scrierile lor stravechi fac referinte la invadatori numiti “oamenii marii”, iar alte dovezi sugereaza ca acestia au cunoscut o perioada de inflorire in aceasta zona, care a durat 500 de ani, insa in secolul XII i.Hr. au disparut in mod misterios. Subteranele Capadociei au fost ultimul lor refugiu;
– Valea ascunde si sute de biserici, de la simple pesteri pana la biserici elaborate care rivalizeaza cu marile catedrale ale Romei. In una dintre aceste pesteri a fost creata prima manastire crestina, iar regimul de viata al calugarilor de atunci nu este in esenta diferit de cel al calugarilor contemporani;
– Prima comunitate crestina a fost infiinta aici de catre Sf. Petru;
– Mai multi sfinti crestini s-au nascut in aceasta zona, printre care Sf. Vasile, Sf. Grigore de Nacianzo cel Batran si Sf. Grigore de Nacianzo cel Tanar
– Mai multe surse indica Capadocia ca loc de nastere al Sf. Gheorghe, insa originea este inca disputata din punct de vedere istoric. Acesta a fost fiul unui soldat din armata romana a secolului III, iar legenda conform caruia Sf. Gheorghe a ucis dragonul a luat nastere abia in Evul Mediu. Sf. Gheorghe este patronul Armatei Romane, care isi serbeaza ziua nationala in aceeasi zi in cu cea a patronului spiritual, pe 23 aprilie.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum a reușit Cipru să aducă apă caldă gratuită pentru oameni
Cum a reușit Cipru să aducă apă caldă gratuită pentru oameni
Cum fac față caniculei deținuții din închisori?
Cum fac față caniculei deținuții din închisori?
Oamenii de știință au creat Tinder pentru speciile de scoici amenințate
Oamenii de știință au creat Tinder pentru speciile de scoici amenințate
Liderii lumii au stabilit un obiectiv clar în lupta cu superbacteriile: eliminarea deceselor cu 10%
Liderii lumii au stabilit un obiectiv clar în lupta cu superbacteriile: eliminarea deceselor cu 10%
Discursul nesfârșit despre risipa alimentară: ce ne oprește să o combatem?
Discursul nesfârșit despre risipa alimentară: ce ne oprește să o combatem?
Aviația românească în campania din Bulgaria din 1913: „A doua zi după sosirea noastră s-a coborât din cer cu un aeroplan”
Aviația românească în campania din Bulgaria din 1913: „A doua zi după sosirea noastră s-a coborât din cer cu un ...
Avertismentul experților: „Semnele vitale” ale Pământului arată că viitorul omenirii este în pericol
Avertismentul experților: „Semnele vitale” ale Pământului arată că viitorul omenirii este în pericol
Astronomii sunt tot mai aproape de a afla cum a ajuns Marte o planetă nelocuibilă
Astronomii sunt tot mai aproape de a afla cum a ajuns Marte o planetă nelocuibilă
Leneșii sunt amenințați de schimbările climatice, indică un nou studiu
Leneșii sunt amenințați de schimbările climatice, indică un nou studiu
Codex Leicester, cea mai scumpă carte din lume
Codex Leicester, cea mai scumpă carte din lume
Johnny Cash, omul în negru din Country. A fost primul operator radio american care a primit vestea morții lui Iosif Stalin
Johnny Cash, omul în negru din Country. A fost primul operator radio american care a primit vestea morții lui Iosif Stalin
Elvis Costello, geniul rebel al muzicii rock. „Vocația mea supremă în viață este să fiu enervant”
Elvis Costello, geniul rebel al muzicii rock. „Vocația mea supremă în viață este să fiu enervant”
O maimuță și-a recăpătat vederea cu celule stem umane
O maimuță și-a recăpătat vederea cu celule stem umane
Cofeina poate ajuta inima, arată un studiu
Cofeina poate ajuta inima, arată un studiu
Există planete în Univers care nu sunt rotunde?
Există planete în Univers care nu sunt rotunde?
Civilizațiile extraterestre se autodistrug din cauza schimbărilor climatice, sugerează un studiu sumbru
Civilizațiile extraterestre se autodistrug din cauza schimbărilor climatice, sugerează un studiu sumbru
Un senator american le-a cerut directorilor rețelelor sociale să combată dezinformarea din Republica Moldova
Un senator american le-a cerut directorilor rețelelor sociale să combată dezinformarea din Republica Moldova
Trei suceveni au vrut să fure o cantitate impresionantă de șine de cale ferată
Trei suceveni au vrut să fure o cantitate impresionantă de șine de cale ferată