Home » Cultură » Poţi să te uiţi, dar nu poţi atinge. Fântâna de mercur din Barcelona este cel mai periculos monument din lume

Poţi să te uiţi, dar nu poţi atinge. Fântâna de mercur din Barcelona este cel mai periculos monument din lume

Publicat: 25.04.2017
În prezent, toxicitatea mercurului este bine cunoscută, dar acest lucru nu era valabil şi acum aproape 100 de ani, atunci când acest monument a fost creat.

Fântâna de mercur Calder pompează mercur lichid pur şi se află în muzeul de artă modernă Fundació Joan Miró. Desigur, monumentul poate fi vizitat, întrucât există un strat protector care împiedică gazul toxic emanat să iasă, sau mai rău, împiedică oamenii să atingă lichidul letal, relatează Curiosity.

De asemenea, este mai mult decât o simplă fântână, este un monument care comemorează victimele minei de mercur Almadén, care era cea mai mare sursă de mercur. Mulţi sclavi şi criminali care au lucrat la această mină au murit din cauza mercurului.

Fântâna a fost realizată de sculptorul american Alexander Calder. Piesa finisată a fost prezentată în 1937, stând lângă alte lucrări prezente la expoziţie, precum operele lui Picasso.

Mercurul este unul dintre zece cele mai toxice chimicale din lume, conform World Health Organization. Acesta poate exista în mai multe forme: elemental (sau metalic) şi anorganic, unde oamenii pot fi expuşi prin ocupaţia lor (precum cazul nefericit de mai sus al minei Almadén), sau organic (oamenii fiind expuşi prin dietă). În ceea ce priveşte nivelul normal sau sănătos de expunere la mercur, acesta este zero. Din fericire, există metode prin care otrăvirea cu mercur poate fi înlăturată, cu condiţia să fie depistată la timp.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Metalul care ţi se poate topi în mână, fără să te rănească – VIDEO

Ce este argintul viu?

Fântână de bere, construită în premieră într-o ţară europeană

Experţii au descoperit FÂNTÂNA TINEREŢII. Ar putea ajuta la întinerirea oamenilor în vârstă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase