Home » Cultură » Test de cultură generală. Cum a apărut 1 Aprilie sau Ziua Păcălelilor?

Test de cultură generală. Cum a apărut 1 Aprilie sau Ziua Păcălelilor?

Publicat: 01.04.2024

Cum a apărut 1 Aprilie? Ziua Păcălelilor este în majoritatea țărilor prima zi a lunii aprilie. Aceasta și-a primit numele de la obiceiul de a face glume în această zi.

Cum a apărut 1 Aprilie? Cu toate că această zi a fost sărbătorită timp de secole, originile sale adevărate sunt necunoscute și practic imposibil de descoperit. Aceasta seamănă cu festivaluri precum Hilaria din Roma antică, sărbătorită pe 25 martie, și cu festivalul Holi din India, care se încheie pe 31 martie.

În Franța, o persoană păcălită este numită „poisson d’avril”, adică „pește de aprilie”. Unii au propus că obiceiul modern și-a avut originea în Franța, cu Edictul de la Roussillon (promulgat în august 1564), în care Carol al IX-lea a decretat că noul an nu va mai începe de Paști, cum era obișnuit în toată creștinătatea, ci pe 1 ianuarie.

Cum a apărut 1 Aprilie?

Deoarece Paștele era o sărbătoare bazată pe Lună și, prin urmare, cu dată schimbătoare, cei care se agățau de vechile obiceiuri erau „Păcăliți de Aprilie”. Alții au sugerat că Ziua Păcălelilor ar putea fi legată de echinocțiul de primăvară (21 martie), un moment când oamenii sunt păcăliți de schimbările bruște ale vremii, potrivit Britannica.

Există variații de la o țară la alta în sărbătorirea Zilei Păcălelilor, dar toate au în comun o scuză pentru a face pe cineva să „pice într-o capcană”.

Unde sunt lipite pe spatele oamenilor semne cu mesajul „lovește-mă”?

În Franța, de exemplu, persoana păcălită este numită „poisson d’avril”, poate cu referire la un pește tânăr și, prin urmare, ușor de prins; se obișnuiește ca cei mici să lipească un pește de hârtie pe spatele prietenilor neștiutori.

În Scoția, ziua este denumită „Gowkie Day”, după „gowk”, adică cuc, un simbol al persoanelor înșelate, ceea ce sugerează că la un moment dat ar fi putut fi asociată cu sexualitatea; în ziua următoare, prietenilor le sunt lipite pe spate semne cu textul „lovește-mă”.

În multe țări, ziarele și alte mijloace media participă la această sărbătoare, de exemplu, cu titluri sau știri false.

Vă recomandăm să citiți și:

Hotelul Stanley din Colorado, inspirația pentru unul dintre cele mai terifiante romane scrise vreodată

Willie Nelson, „băiatul rău” al muzicii country. „Dacă vrei cu adevărat să te înțelegi cu cineva, lasă-l să fie el însuși”

Primul om care a sărit cu paraşuta. Prima dată şi-a aruncat câinele

Rita Moreno, prima actriță hispanică premiată cu Oscar. „Sunt una dintre cele mai fericite persoane pe care le cunosc”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase