Home » Cultură » Top 10 – Scandaluri si conflicte cu tenta religioasa

Top 10 – Scandaluri si conflicte cu tenta religioasa

Publicat: 11.06.2008
Oamenii au simtit din cele mai vechi timpuri dorinta de a se raporta si se a se simti in egala masura ocrotiti de ceva Superior, Inefabil si Indescriptibil. Asa se pare ca au luat nastere religiile. Cand insa nebunia , ridicolul, grandomania, mandria, fanatismul si fenomenul sectar si- au dat loc de intalnire pe taramul religiilor lumii, scandalurile si conflictele nu au intarziat sa apara.

5.Cazul Lisa McPherson (Cultul Scientologic)
Lisa Mc Pherson (10 Februarie 1959 – 5 Decembrie 1995) a fost o membra a comunitatii scientologice care a murit datorita unui embolism pulmonar, in timp ce se afla sub grija Flag Service Organization, o ramura a cultului scientologic. Moartea sa a dus la declansarea unei anchete in urma careia cultul scientologic a fost acuzat de abuz si neglijenta in tratarea unui adult suferind si de asemeni de practicarea medicinei fara licenta. Acuzele asupra cultului scientologic au fost retrase dupa ce o comisie medicala statala a declarat la data de 13 Iunie 2000 ca decesul Lisei a survenit din cauze “necunoscute” sau in urma unui “accident” Un nou proces civil a fost declansat de familia Lisei impotriva cultului scientologic la data de 24 Mai 2004. Procesul continua inca…
4.Sfarsitul Lumii Reloaded (Martorii lui Iehova)
Anul 1914 a fost dat ca fiind ultimul an al planetei Pamant de catre secta Martorii Lui Iehova. Ei s-au bazat in acesta falsa profetie pe interpretarile personale ala capitolului 4 din Cartea lui Daniel din Vechiul Testament. Cum anul 1914 a trecut fara sa aduca Armaghedonul dupa el, conducatorii sectei au anuntat credinciosii ca acesta nu a fost decat un test si ca este de datoria lor sa se pregateasca pe viitor. Urmatorul an selectat a fost 1925 care a trecut la randu-i fara ca Armaghedonul sa-i arda pe pacatosi iar Martorii lui Iehova sa purceada glorios spre Ceruri…
Urmatorul an insarcinat cu infama misiune de a duce Sfarsitul Lumii a fost nevinovatul an 1975. Pentru acesta “profetie” credinciosii iehovisti credeau ca in acest an se implinesc fix 6 000 de ani de la crearea lui Adam, undeva prin apropierea anului 4000 i.e.n. Datorita lipsei de seriozitate a Sfarsitului Lumii, Martorii lui Iehova considera in prezent ca mult asteptatul eveniment va avea loc exact in anul in care se implinesc 6 000 de ani de la crearea Evei, an care, din fericire, nu a fost inca calculat…

3. Cartea lui Abraham (Mormonii)
Asa zisa Carte a lui Abraham este considerat de mormoni ca fiind scrisa de catre profetul Abraham cu propria – mana si transmisa strict mormonilor. In anul 1835 fondatorul acestui cult a anuntat ca ingerii i-au trimis textul respectiv scris pe mai multe pergamente. Dupa ce textele au fost copiate si declarate drept cartea de capatai a cultului mormon, manuscrisele respective scrise de ingeri au disparut brusc. Pana in anul 1966 nu s-a mai stiut nimic de ele, in acel an manuscrisele originale fiind descoperite in Muzeul Metropolitan din New York. Dupa o analiza amanuntita manuscrisele respective s-au dovedit a fi niste utentice bucati de papirusuri egiptene ajunse nu se stie cum in posesia fondatorului cultului. Dupa expunerea acestei fraude, un numar mare de mormoni a parasit cultul. Subiectul este si in prezent intens discutat intre membrii cultului mormon.
2.Despre Evrei si minciunile lor (Luteranism)
Din nefericire fondatorul protestantismului, Martin Luther a fost printre altele un bigot si un antisemit notoriu. In cea mai faimoasa lucrare a sa referitoare la iudaism scrisa in anul 1543, Martin Luther nu se da in laturi de la ineptii periculoase de genul :
“ Popor hot si incapatanat, asta sunt ei, in nici un caz evreii nu sunt poporul lui Dumnezeu. Iar mostenirea si legile dupa care traiesc trebuie considerate drept mizerii. Ei sunt plini de excrementele diavolului in care se scalda ca niste porci, iar sinagogile lor sunt locuri ale urii si ale raului”
Nici chiar Adolf Hitler nu a avut astfel de dizertatii…Teribilele scrieri au servit drept surse de inspiratie si justificari absurde pentru generatii intregi de antisemiti.

1.Inchizitia (Catolicism)
Institutia medievala a inchizitiei a fost varful de lance al catolicismului timp de sute de ani. Aparuta in anul 1184 a fost responsabila de zeci de mii de acuzari si executii asupra oricui era banuit de orice forma de erezie sau idee neconforma perceptelor Bisericii Catolice. Primele executii in masa a unor intregi comunitati umane au avut loc atunci cand miscarile Catarilor si Waldenzilor din sudul Frantei si nordul Italiei au fost exterminate. Folosirea pe scara larga a torturii a fost folosita incepand cu anul 1252, cand papa Inocent al IV-lea a autorizat acesta practica sinistra printr-o bula papala intitulata Ad extirpanda. Institutia Inchiztiei este inca activa si in zilele noastre sub numele de Congregatia pentru Doctrina si Credinta. Inainte de a deveni papa, Cardinalul Ratzinger era conducatorul acestei organizatii.

Material de Nicu Parlog
10.Masacrul de la Mountain Meadow (Mormonii)
Acest masacru a constat in uciderea calatorilor nevinovati dintr-un tren in apropiere de Mountain Meadows in Utah, Statele Unite, la data de 11 Septembrie 1857. Autorul oribilelor crime a fost un grup de credinciosi mormoni carora li s-au alaturat cativa amerindieni din triburile Paiute. Victimele erau emigranti din Arkansas care calatoreau spre California la scurt timp dupa inceperea Razboiului din Utah. Mormonii de pe intinsul intregului teritoriu Utah au inceput lupte impotriva armatei americane pe care o considerau drept forta invadatoare. Initial acestia au dorit sa elimine triburile de amerindieni, dar doi mormoni cu rang inalt in biserica si structurile de conducere mormone, Isaac C. Haight si John D. Lee au conceput un plan in care mormonii deghizati in amerindieni au atacat trenul urmand in final sa dea vina pe nativii Paiute. Emigrantii au ripostat un timp pana au ramas fara munitie, dupa acest episod prdandu-se mormonilor care i-au asigurat ca vor ramane in viata. Cei 120 de emigranti in randurile carora se aflau femei si copii au fost in schimb executati cu sange rece de mormonii care au dorit astfel sa curete regiunea de orice influenta straina sectei lor.
9. “Miracolul” graului (Martorii lui Iehova)
Dupa ce o serie de gazete americane au prezentat cazul unei persoane care pretindea ca a descoperit un nou tip de grau cu o productivitate mai mare decat soiurile cunoscute, gruparea Martorilor lui Iehova a crezut ca acesta este un semn de la Dumnezeu insusi care anunta Sfarsitului Lumii. Ca prima reactie, membrii sectei au cumparat o cantitate uriasa din acest grau pe care l-au oferit apoi spre vanzare la preturi exorbitante. Anuntul oficial al organizatiei era urmatorul :
“Fratele Bohnet ne scrie ca a obtinut graul minune printr-un miracol din cateva boabe care apoi in mod miraculos s-au multiplicat. El doreste sa vanda graul miraculos numai catre cititorii piosi ai Turnului de Veghe (Oficiosul Martorilor lui Iehova) la pretul special de 1$ cateva sute de grame.”
Bineinteles ca acest grau nu era miraculos de fel, avand in schimb toate caracteristicile unor boabe de grau obisnuite…

8.Autoflagelarea (Catolicism)
Practica autoflagelarii a cunoscut o larga raspandire nu doar in cadrul diverselor ordine de calugari si maici din cadrul Bisericii Catolice, ci si pentru multi credinciosi. Si unii si altii credeau ca prin bataile cu biciul pe care si le administrau cel mai adesea singuri pe spate si umeri, isi mai ardeau astfel din pacate. Aceasta credinta a apelat cel mai adesea la bice din piele, lanturi, nuiele spinoase si bice cu bile metalice, toate fiind considerate printre cele mai bune unelte purificatoare pe care adeptul cel prea impovarat de pacate le putea folosi. In cadrul unor practice religioase din Filipine, multi credinciosi accepta sa fie biciuiti in preajma Pastelui Catolic, pentru ca in opinia lor s-ar apropia astfel mai mult de chinurile si trairile Matuitorului.
7. Povestea Aishei (Islam)
Aisha este numele celei mai tinere neveste a profetului Mohamed, fondatorul religiei islamice. La Varsta de doar 6 ani Aisha a devenit cea de-a 11 (sau a 13-a, depinde de surse) sotie a profetului Mohamed. In timp ce majoritatea musulmanilor nu vad nimic scandalos in acest aspect, restul non-islamicilor sunt stupefiati de acest fapt istoric. In traditiile islamice se crede ca multe dintre relatarile referitoare la viata si activitatea profetului Mohamed au parvenit prin intermediul Aishei. Tot conform acestor traditii se pare ca Aisha a fost sotia favorita a lui Mohamed.
6. Fondarea cultului Baptist (Baptism)
John Smith fondatorul Bisericii Baptiste s-a hotarat intr-o buna zi sa se dezica de insusi cultul creat de el si a decis sa imbratiseze cultul Menonit. In ciuda faptului ca Biserica fondata de el a suprevietuit si chiar si a marit numarul de enoriasi. John Smith si-a petrecut restul vietii incercand sa-si convinga fostii credinciosi sa abandoneze Biserica Baptista si sa i se alature in cadrul congregatiei Menonite…

Citeste continuarea in pagina a 2a

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase