Home » Cultură » Top 10 – Cele mai corupte tari ale lumii

Top 10 – Cele mai corupte tari ale lumii

Publicat: 06.08.2008
Coruptia in sine este un domeniu complex intalnit din ce in ce mai multe state ale lumii. Complex si dureros pentru cei care traiesc in astfel de tari si complet de neinteles pentru bogatii lumii, cei care nu pot percepe cum simpla foame fiziologica poate duce la nivele ale coruptiei de neimaginat. Transparency International Corruption Index este publicat anual. Acest index contine 163 de tari, mai putin Kosovo, tara in care nivelul coruptiei ar putea propulsa cel mai nou stat al lumii pe unul dintre locurile fruntase.

10.Guineea Ecuatoriala

Aceasta tara este una din cele mai mici state africane. Presedintele in functiune al Guineei Ecuatoriale este Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Constitutia din 1982 ofera presedintelui Mbasogo puteri extinse, incluzand aici numirea sau demiterea dupa bunul plac a membrilor cabinetului sau, promulgarea oricarei legi prin decret prezidential, dizolvarea Camerei Deputatilor, de asemenea, negocierea si ratificarea oricarui tip de tratate, precum si lansarea de alegeri legislative. Diplomatii si ministrii Guineei Ecuatoriale au fost surprinsi facand trafic de droguri cu ajutorul bagajelor diplomatice de care dispuneau.

Presedintele in functie nu are totusi reputatia unchiului sau, pe care l-a detronat in ziua de Craciun a anului 1975. Acesta, pe numele sau Francisco Macias Nguema, a executat cu o ocazie speciala 150 de rivali politici pe un stadion. A ramas in istorie faptul ca in timpul executiilor, ex-presedintele Nguema a pus la difuzoarele de pe stadion, melodia “Those Were the Days”, interpretata de Mary Hopkin si produsa de Paul McCartney…

9.Bangladesh

Republica Populara Bangladesh este situata in sud-estul Asiei si este inconjurata de India, Myanmar si Oceanul Indian. In Bangladesh, prim-ministrul este seful guvernului, poate forma Cabinetul si conduce toate afacerile interne si externe ale statului. Bangladesh a detinut in ultimii cinci ani titlul de cea mai corupta tara din lume datorita prezentei acestui flagel la toate nivelurile societatii. Economia bazata in proportie de 90% pe agricultura este subminata de coruptie. Aici taranii nu isi pot vinde produsele daca nu dau mita pana la cel mai inalt nivel. Acelasi nivel ridicat al coruptiei permite distrugerea ultimelor paduri ramase spre a face loc noilor terenuri agricole, ignorandu-se astfel, cu buna stiinta, dezastrele ecologice iminente.

8.Uzbekistan

Situata in Asia Centrala si parte a fostei Uniuni Sovietice, Republika Uzbekistan se invecineza cu Kazahstanul in nord si vest, Kirghistan si Tadjikistan la est, si cu Afganistanul si Turkmenistanul la sud.
Uzbekistanul detine cea mai mare forta armata in regiunea Asiei Centrale, cu circa 65 000 de militari aflati in serviciu permanent. O parte importanta din PIB-ul Uzbekistanului provine din comercializare unor produse pe care acesta tara le exporta masiv: aurul, bumbacul si gazele naturale. Problemele apar datorita faptului ca o mare parte din sumele obtinute din acest profit sunt distribuite intre membrii clasei conducatoare, in timp ce 95% din populatia tarii se zbate sub nivelul subzistentei.

7. Ciad

Situat in centrul Africii si compus in mare parte din Desertul Sahara (circa 75% din suprafata tarii), Ciadul are ca vecini Libia, Sudanul, Republica Centrafricana, Camerunul si Nigeria. Constitutia Ciadului este modificata intr-atat incat sa-i permita presedintelui tarii accesul la puteri depline. Astfel, presedintele poate numi sau demite primul-ministru de cate ori doreste si fara sa trebuiasca sa se justifice cuiva. Presedintele exercita o influenta considerabila si asupra judecatorilor, generalilor si directorilor firmelor private din Ciad. Toti membrii clasei conducatore sunt etnici Zaghawa, din acelasi trib cu presedintele Idriess Deby. Ciadul a fost criticat de nenumarate ori pentru mentinerea obiceiului mutilarii genitale la femei cat si pentru coruptia generalizata care infloreste la toate nivelurile.

6. Republica Democrata Congo

Republica Democrata Congo si-a luat acesta denumire in 1997 cand a decis sa nu se mai numeasca Zair. Este a treia tara africana ca marime si se invecineaza cu Republica Centrafricana, Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola si Republica Congo. Dupa 4 ani de interimat intre doua constitutii sensibil diferite la nivel de guvern, administratie si politie, noua Republica Democrata Congo se pretinde un stat cu adevarat democratic. Noua tara are unul dintre cele mai complexe si birocratice sieteme politice. Astfel, exista un Senat si un Consiliu National condus de un Executiv compus din 60 membri de cabinet prezidati, la randul lor, de un Presedinte si patru vice-presedinti. Toate acestea nu au stopat coruptia generalizata dintr-o tara unde se defrizeaza ilegal mii de copaci intr-o singura zi, si se fac afaceri murdare cu aur, diamante si uraniu, resurse naturale abundente in acesta tara din lumea a treia…

Citeste continuarea in pagina a 2a

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase