Home » Cultură » MS-13: cei uniţi sub capul diavolului

MS-13: cei uniţi sub capul diavolului

Publicat: 10.08.2012
Autorităţile americane de acum 30 de ani nu au anticipat niciodată că o banală (pe atunci) bandă de cartier din suburbiile Los Angeles-ului se va transforma în timp în cea mai periculoasă grupare criminală de profil. Greşeala de atunci avea să-i coste scump. Gaşca a crescut într-un an cât în şapte, precum un Făt Frumos vicios dintr-un neverosimil basm american. Astăzi, gruparea MS-13, cum este cel mai adesea numită, a ajuns la un apogeu de neimaginat pentru umilii săi fondatori. Considerată o legendă vie a crimei organizate, MS-13 este astăzi o entitate criminală de proporţii intercontinentale. Iar puterea, influenţa şi fascinaţia pe care o exercită cresc necontenit...

O nouă specie de prădători urbani

După cum aminteam, nimeni nu a anticipat nici în cele mai negre coşmaruri ale sale că Statele Unite (şi nu numai ele ) se vor confrunta vreodată cu o grupare criminală, ridicată la gradul de cel mai mare pericol naţional după Al Qaeda şi (defunctul, chipurile) Osama bin Laden. Cu toate acestea, cu tupeul incredibil şi cruzimea omului redus la starea de fiară, nişte băieţi latinos (astăzi câteva zeci de mii) cu căutături fioroase şi tatuaje deşucheate care le acoperă aproape fiecare centimetru pătrat de piele, au reuşit să ajungă un adevărat pericol social de proporţii.

Cam ce fac ei? Ei bine, nu prea se dau în lături de la niciun act de cruzime imaginabil, după cum nicio infracţiune nu le este necunoscută.
Excelează în tăiatul degetelor adversarilor lor cu macheta (metodă caracteristică), ucid fără milă orice informator, merg până într-acolo încât au măcelărit o fată de 17, gravidă, doar pentru a se asigura că nu va deveni martor într-un proces federal, îndrăznesc să ameninţe şi chiar să atace ofiţeri de poliţie, plus multe altele…

Au devenit notorii pentru violurile în grup de care se fac vinovaţi, tâlhării, furturi diverse, escrocări, trafic de droguri şi de carne vie. Practic, conform informărilor şi avertizărilor oferite de FBI, gruparea MS-13 este lider intercontinental (căci au depăşit demult graniţele Statelor Unite) la traficul de droguri, arme, carne vie şi spălare de bani. Arestările şi condamnările par a fi asemenea gazului aruncat peste foc. Faima grupării creşte continuu, dobândind un statut de cult în cadrul subculturii americane de cartier, specialiştii estimând că, la fiecare membru MS-13 arestat, apar în medie 4-5 noi doritori să intre în rândurile acestei grupări, fascinaţi fără doar şi poate de aureola de invincibilitate a acestei „mega-găşti”. În fond, conform studiilor şi estimărilor specialiştilor, statutul de membru MS-13 este cel mai „cool” atribut pentru mulţi adolescenţi latinos care trăiesc în zona gri a societăţii americane…

graffiti cu ms-13 apar tot mai des in orasele americane

MS-13 sau Mara Salvatrucha, cum i se mai spune, a fost adusă în Statele Unite de către imigranţii săraci din Salvador, refugiaţi aici din cauza războaielor civile care au răvăşit America Centrală în pragul anului 1980. Marea majoritate a acestor imigranţi, unii cu un „palmares” infracţional voluminos, s-a stabilit în periferiile Pico-Union de lângă metropola californiană Los Angeles. Numele noii grupări are o semnificaţie şi încărcătură proprii. Mara vine de la La Mara, o stradă din San Salvador, iar Salvatrucha , de la gherilele cu acelaşi nume participante la războiul civil care a răvăşit această ţară. Însă termenul de mara înseamnă şi grup, gaşcă, în dialectul sud-american Caliche si provine din marabunta, numele local al unei specii feroce de furnici. La fel, tot în caliche, „Salvatrucha” este o combinaţie între salvadoran (salvadorian – naţionalitatea membrilor) şi trucha, un alt termen din caliche care semnifică starea de alertă şi atenţie continuă.


Tu casa es mi casa, altfel te omor…

Iniţial, băieţii din MS-13 s-au erijat în rolul de protectori ai conaţionalilor salvadorieni, atacaţi frecvent de găştile negrilor, mexicanilor şi chinezilor care deţineau pe atunci puterea în lumea interlopă din Los Angeles. Cruzimea şi duritatea salvadorienilor i-au propulsat relativ repede spre mult-râvnitul statut de lideri ai underground-ului infracţional californian. Spre deosebire de rivalii lor de pe teritoriul american, salvadorienii aveau alte standarde ale cruzimii. Veneau dintr-o zonă răvăşită de războaie civile, unde masacrele şi torturile înfiorătoare erau evenimente zilnice. Judecând strict asupra diferenţelor de „calibru” infracţional, găştile salvadorienilor erau compuse din indivizi mult mai duri şi necruţători decât orice alt tip de infractor cu care se confrutaseră până atunci autorităţile americane.

suma impresionante de bani capturata de la mambrii ms-13

Nici băgaţi la închisoare nu se domoleau. Este celebru episodul unei lupte pentru supremaţie între liderii MS-13 şi rivalii din banda „18”, desfăşurate într-un penitenciar din Honduras. Cei din gruparea „18” au pierdut. Nu a contat că erau tot salvadorieni la origine. Cadavrele celor căzuţi în luptă au fost pur şi simplu spintecate, iar membrii MS-13 le-au întins intestinele pe gardul de sârmă ghimpată, ca într-un ritual nebun dintr-o lume care şi-a pierdut controlul şi direcţia.

Majoritatea membrilor din Mara Salvatrucha sunt uşor de recunoscut pe baza tatuajelor simbolice care-i acoperă din cap până în picioare, inclusiv pe faţă. Cele mai des întâlnite tatuaje includ iniţialele MS, sau Salvatrucha, precum şi Capul Diavolului, care semnifică salutul şi semnul lor de recunoaştere. Capul Diavolului este de fapt un semn în care degetul mic şi cel arătător sunt ţinute drepte, iar cele două din mijloc sunt flexate sub degetul mare. Rezultă un semn comun cu cel al cântăreţilor din zona heavy metal, cu deosebirea că semnul MS-13 simbolizează litera M cu trimitere la Mara (întâmplător sau nu, Mara este numele unei entităţi demonice din mitologia budistă…)

semnul principal al celor din gruparea ms13

Pe baza informaţiilor remise de National Gang Threat Assessment, Mara Salvatrucha număra în anul 2009 50.000-70.000 membri în lumea întreagă, fiind cea mai numeroasă „gaşcă” din lume. Apărută iniţial în statul California, astăzi cei din MS-13 parazitează majoritatea statelor americane şi Canada, ajungând chiar şi în Spania. Mara a devenit astfel prima gaşcă „trasnaţională”…
Codul lor comportamental este caracterizat de răzbunări extreme, dincolo de imaginaţia unui om normal. De fapt, conform specialiştilor, tocmai aceste răzbunări cumplite au dus la sporirea faimei şi oroarei asociate în prezent bandei.

Cruzimea lor nejustificată a dus la recrutarea lor ca mercenari în serviciile celebrului cartel Sinaloa în luptele duse de această organizaţie criminală cu rivalii din cartelul Los Zetas. De fapt, cartelul Sinaloa, cartelul Golfului şi grupările La Familia Michoacana şi Mafia Mexico au fost dintotdeauna aliaţii tradiţionali ai celor din MS-13 în confruntările acestora cu grupările rivale „18”, cartelul Juarez, Los Negros, Los Zetas, Sombra Negra, cartelul Tijuana şi cartelul Beltran-Levya.

Cei din MS-13 îşi obţin mare parte din venituri în urma traficului cu cocaină. Obţin sume impresionante de bani şi din traficul cu femei, copii sau organe. La fel, „onorează” orice camandă de asasinat sau furt. Au dobândit rapid titlul de gruparea care ucide anual cei mai mulţi poliţişti din Statele Unite. Gruparea este în creştere continuă, prin recrutarea de noi membri, beneficiind şi de pe urma fenomenului imigraţiei cetăţenilor salvadorieni şi mexicani. Cu toate că nu are un lider unic, ci este mai degrabă o entitate condusă de sute de lideri care se respectă între ei, Mara Salvatrucha a pus la punct recent un nou sistem de recrutare, care nu ocoleşte avantajele tehnologiei. Bunăoară, în prezent, MS-13 atrage nu doar adolescenţi, ci şi copii, prin intermediul internetului, unde există nenumărate site-uri şi video-uri care glorifică viaţa de membru MS-13.

memebri ms-13 in cadrul unui proces

Cele circa 3.000 de arestări în rândul MS-13 efectuate în anul 2011 nu au făcut decât să sporească notorietatea unei grupări ai cărei membri nu s-au sfiit, recent, să ucidă un copil de doar 2 ani, împreună cu mama sa. Doar aşa, în scop demonstrativ, ca să le readucă aminte rivalilor cine sunt şi ce pot face…

Cât despre cei care au intrat în lumea Mara Salvatrucha şi s-au răzgândit ulterior, statisticile nu sunt încurajatoare. Practic, conform folclorului urban asociat acestei bande, din MS-13 ieşi doar spre puşcărie, spital şi, cel mai adesea, cimitir…

Evoluţia grupării este deosebit de interesantă. Mulţi experţi în domeniu sunt de părere că a ajuns cea mai de succes organizaţie criminală exportată în întreaga lume, via Statele Unite, unde nu doar că nu poate fi eradicată, dar autoritaţile nu reuşesc nici măcar să-i stăvilească creşterea.

Povestea MS-13 este una din care toate ţările lumii au câte ceva de învăţat. „Epopeea” infracţională a MS-13 ne arată unde poate duce oricând lipsa de orizont, educaţie, morală, credinţă şi civilizaţie a ultimelor generaţii de tineri crescuţi pe stradă şi influenţaţi de tot ce văd şi ascultă la televizor sau pe Internet.

Documentar explicit despre MS-13

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase