Home » D:News » Zoe, cel mai realist avatar conceput vreodată de cercetători, dezvăluie cum vor arăta asistenţii personali ai viitorului (VIDEO)

Zoe, cel mai realist avatar conceput vreodată de cercetători, dezvăluie cum vor arăta asistenţii personali ai viitorului (VIDEO)

Zoe, cel mai realist avatar conceput vreodată de cercetători, dezvăluie cum vor arăta asistenţii personali ai viitorului (VIDEO)
Publicat: 19.03.2013
Cercetătorii au creat un „cap virtual” ce poate exprima numeroase emoţii, reuşită ce reprezintă un pas spre conceperea asistenţilor virtuali personalizaţi similari celor din filmele science-fiction. Specialiştii afirmă că inovaţia cercetătorilor britanici reprezintă un pas uriaş către o nouă eră a interacţiunilor om-computer.

Noul sistem, intitulat Zoe, poate recita diferite texte în timp ce reproduce pe chip emoţii precum fericire, furia sau frica.

Designerii lui Zoe afirmă că este cel mai expresiv avatar controlabil realizat vreodată. Zoe a fost creată de experţii de la Laboratorul de Cercetare fondat de Toshiba în cadrul Universităţii Cambridge şi de specialiştii din cadrul departamentului de inginerie din cadrul universităţii. Chipul avatarului este dat de actriţa britanică Zoe Lister, cunoscută în Regatul Unit pentru serialul Hollyoaks difuzat pe Channel 4.

„Această tehnologie ar putea fi startul unei noi generaţii de interfeţe care transformă interacţiunea cu un computer, făcând acest lucru mult mai apropiat de dialogul cu altă fiinţă umană”, a comentat profesorul Roberto Cipolla.

„A durat ceva timp să o concepem pe Zoe, pentru că a trebui să începem de la zero şi să învăţăm sistemul să înveţe să înţeleagă limbajul şi expresivitatea. Acum că înţelege aceste lucruri, nu ar trebui să fie prea dificil să transferăm acest fundament pentru a realiza o voce şi o faţă diferită”, a adăugat profesorul Cipolla.

Sistemul este suficient de portabil pentru a funcţiona în cazul telefoanelor mobile, iar printre posibilele utilizări s-ar putea număra asistenţii personali disponibili pe smartphone sau „mesaje cu chip” care să înlocuiască SMS-urile.

Avatarul funcţionează pe baza unui set de emoţii fundamentale. Vocea lui Zoe are şase opţiuni de bază: fericită, tristă, tandră, furioasă, înfricoşată şi neutră. Utilizatorul poate ajusta aceste setări în diferite moduri, având totodată posibilitatea de a modifica tonul, viteza şi profunzimea vocii.

Modificând aceste opţiuni, cercetătorii afirmă că pot fi create un număr aproape infinit de combinaţii emoţionale. De exemplu, prin modificarea setărilor de viteză, furie şi frică vocea lui Zoe sună ca şi cum asistenta virtuală s-ar panica.

Oamenii de ştiinţă speră că software-ul va permite în curând oamenilor să-şi încarce propriile voci şi feţe în doar câteva secunde, pentru a beneficia de un asistent virtual personalizat.

Cercetătorii care au creat-o pe Zoe lucrează acum la conceperea mai multor utilizări, colaborând totodată cu o şcoală pentru copii autişti şi cu probleme de auz. Tehnologia va fi folosită în cadrul acestei şcoli pentru a le permite copiilor să înveţe să „citească” emoţiile altor persoane şi pentru a-i ajuta să înveţe să citească pe buze. În viitor, cercetătorii afirmă că sistemul ar putea fi folosit în numeroase moduri: în jocuri, în cărţile audio-vizuale, pentru a ţine prelegeri online şi pentru interfeţe inovatoare.

Iată cum funcţionează Zoe, cel mai realist avatar conceput de cercetători până acum:

Surse: Cambridge News, University of Cambridge

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase