Home » D:News » Vrei să-ţi faci un tatuaj? Iată de ce rişti să faci cancer

Vrei să-ţi faci un tatuaj? Iată de ce rişti să faci cancer

Vrei să-ţi faci un tatuaj? Iată de ce rişti să faci cancer
Publicat: 23.09.2013
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie avertizează persoanele care doresc să-şi facă un tatuaj în legătură cu un risc neştiut până acum: toxinele din cerneala folosită la tatuaje ar putea fi absorbite în corp, unde pot genera cancer.

Experţii cred că nanoparticulele de cerneală ar putea intra în fluxul sangvin şi s-ar putea acumula în splină şi rinichi, afectând abilitatea corpului de a filtra impurităţile.

Studiile efectuate de experţii britanici arată că unele cerneluri folosite în Marea Britanie conţin substane cancerigene, motiv pentru care oamenii de ştiinţă solicită reglementarea substanţelor folosite pentru realizarea tatuajelor.

Public Health England afirmă că unele cerneluri conţin substanţe precum cobalt şi mercur. 

Desmond Tobin, directorul Centre for Skin Sciences din cadrul Universităţii Bradford, s-a declarat şocat când a descoperit că nu există reglementări în ceea ce priveşte compoziţia acestor cerneluri.

„Trebuie să efectuăm mai multe cercetări, însă nu există dubii că aceste substanţe pot fi toxice”, spune Tobin.

În Marea Britanie, aproximativ 20% dintre adulţi au un tatuaj. Într-un raport publicat luna trecută de Public Health England se arată că „unele cerneluri sunt comercializate fără date însoţitoare, iar compoziţia lor nu este ştiută”.

În raport se arată că în culorile roşii se foloseşte mercur, în timp ce în culorile verde şi albastru se foloseşte cobalt.

Un studiu efectuat de Jorgen Serup, profesor de dermatologie la Spitalul Universitar din Copenhaga, a descoperit că 13 din cele mai folosite 21 de cerneluri din Europa conţineau substanţe cancerigene.

„Milioane de europeni sunt tatuaţi în prezent cu substanţe chimice de origine necunoscută”, a declarat Serup.

Profesorul Serup vrea ca oamenilor să le fie oferite informaţii scrise despre riscurile tatuajelor şi afirmă că este nevoie de mai multe cercetări asupra posibilelor pericole.

Această problemă nu este întâlnită doar în Europa. Acum doi ani, FDA a lansat o investigaţie în SUA după ce o cercetare a arătat că mai multe cerneluri conţineau substanţe periculoase. O substanţă chimică folosită adeseori pentru a produce cerneala neagră este benzo(a)piren, un cancerigen puternic ce generează cancer de piele în testele efectuate pe animale.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase