Home » D:News » Ce se întâmplă cu creierul tău când bei sucuri dulci?

Ce se întâmplă cu creierul tău când bei sucuri dulci?

Ce se întâmplă cu creierul tău când bei sucuri dulci?
Publicat: 16.11.2013
Consumul regulat de băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr produce schimbări profunde la nivelul creierului, spun oamenii de ştiinţă; un studiu arată că acest obicei duce la hiperactivitate şi afectează sute de proteine din creier.

Modificările observate sunt asemănătoare cu cele constatate în cazul unor boli grave, printre care cancer şi maladia Alzheimer.

Deşi cercetările au fost realizate pe animale de laborator (şobolani), cercetătorii australieni de la Universitatea Macquarie din Sydney spun că rezultatele sunt aplicabile şi la om şi demonstrează că o alimentaţie bogată în zahăr are consecinţe ce se extind dincolo de 

sănătatea fizică.

„În majoritatea societăţilor de tip occidental, există o creştere alarmantă a consumului de băuturi îndulcite cu zahăr. În cazul multor adulţi, aceste băuturi reprezintă o proporţie substanţială din aportul lor zilnic de calorii. Cercetările noastre sugerează că un consum pe termen lung de băuturi îndulcite cu zahăr, în loc de apă, poate determina schimbări durabile ale comportamentului şi modificări chimice profunde în creier”, spune Jane Franklin, unul dintre autorii studiului.

Ea recomandă ca, în caz de sete, oamenii să bea apă, nu astfel de sucuri, iar acestea să fie consumate doar ocazional şi cu moderaţie.

Atac de inimă, diabet, exces de greutate, fragilitate a oaselor, cancer de prostată şi pancreas, slăbiciune musculară şi paralizie sunt câteva dintre posibilele consecinţe ale unui aport mare de sucuri cu conţinut ridicat de zahăr.

Însă acest studiu australian s-a concentrat asupra creierului, un organ care are şi el de suferit de pe urma consumului excesiv de zahăr.

Comparând şobolanii care băuseră, timp de o lună, apă îndulcită cu zahăr (cu un conţinut de zahăr similar cu cel al băuturilor carbogazose dulci) şi şobolanii care băuseră apă simplă, s-a constatat că animalele care băuseră apă cu zahăr deveniseră hiperactive, iar examinarea ţesuturilor dintr-o singură zonă a creierului a arătat că avuseseră loc modificări ale nivelului a aproape 300 de proteine.

„Acest studiu”, spune Jane Franklin, „arată că o alimenaţie bogată în sucroză poate modifica semnificativ chimia creierului li comportamentul.” 

„Băuturile carbogazoase dulci sunt o delicatesă ocazională şi nu trebuie să devină un aliment obişnuit.”

În vara acestui an, mai mulţi experţi în problemele obezităţii au acuzat industria alimentară de a fi pus la punct un adevărat plan diabolic pentru a convinge populaţia (şi guvernele statelor) că băuturile carbogazoase îndulcite cu zahăr ar fi mai sănătoase decât sunt în realitate. 

La Congresul European asupra Obezităţii au fost prezentate dovezi ce arătau că studiile finanţate de industria alimentară aveau o tendinţă mai marcată de a conduce la concluzia că băuturile răcoritoare dulci nu joacă un rol major în instalarea obezităţii, deşi analize separate ale unor date similare, fpcute de experţi care nu primiseră finanţare din partea industriei alimentare, au dus la concluzia opusă.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase