Home » D:News » Adevărul despre „regula celor 5 secunde”. Ce riscăm dacă mâncam un aliment scăpat pe jos?

Adevărul despre „regula celor 5 secunde”. Ce riscăm dacă mâncam un aliment scăpat pe jos?

Adevărul despre „regula celor 5 secunde”. Ce riscăm dacă mâncam un aliment scăpat pe jos?
Publicat: 28.06.2014
După ce un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Aston a sugerat că alimentele care au fost scăpate pe jos timp de doar 5 secunde pot fi mâncate fără riscuri, un expert contrazice studiul.

Potrivit lui Jorge Parada, director medical la Infection Prevention and Control Program din cadrul Loyola University Health System, orice alimente care cade pe jos este automat contaminat cu bacterii.

Tipul şi cantitatea microbilor care ajung astfel pe aliment diferă în funcţie de produsul care a fost scăpat pe jos şi de suprafaţa pe care a căzut, spune el.

Jorge  Parada declară că şi atunci când vrem să curăţăm o bucată de carne care a căzut pe jos, de exemplu, nu vom reuşi mare lucru. Desigur, vorm reduce cantitatea de bacterii nocive, dar tot vor rămâne destul de multe pentru a ne îmbolnăvi.

Pentru ca o persoană să se îmbolnăvească este nevoie să ingereze aproximativ 10.000 de bacterii. Numărul bacteriilor care pot ajunge pe un aliment căzut pe jos în doar 5 secunde este de doar 1.000 de bacterii.

Totuşi, există un risc: poate un microb este mult mai agresiv, sau poate sistemul digestiv al unei persoane este mai sensibil, spune Parada.

Este la fel ca în cazul unei arsuri: o simplă atingere poate provoca o arsură puternică.

Alimentul poate fi contaminat şi în funcţie de caracteristicile sale. De exemplu, o bucată de brânză se va contamina mai mult ca o bomboană, explică Parada.

În privinţa teoriei conform căreia copiii trebuie expuşi la bacterii pentru a-şi întări sistemul imunitar, expertul spune că nimeni nu ar trebui să-ţi lase copilul, în mod intenţionat, să mănânce alimente contaminate.

O dietă echilibrată, somnul suficient şi mişcarea sunt ingredientele unui sistem imunitar sănătos, nu mâncarea plină de bacterii, avertizează el.

Declaraţia lui Parada vine după ce în luna martie un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Aston a sugerat că regula celor 5 secunde este valabilă, iar un aliment care a stat pe jos cel mult 5 secunde nu este periculos pentru sănătate.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?