Home » D:News » Ce riscă femeile care citesc romanul erotic „Fifty Shades Of Grey”? Răspunsul neaşteptat descoperit de cercetători

Ce riscă femeile care citesc romanul erotic „Fifty Shades Of Grey”? Răspunsul neaşteptat descoperit de cercetători

Ce riscă femeile care citesc romanul erotic „Fifty Shades Of Grey”? Răspunsul neaşteptat descoperit de cercetători
Publicat: 25.08.2014
Femeile care citesc romanul erotic "Fifty Shades Of Grey" pot avea probleme de sănătate, fiind predispuse să întreţină relaţii sexuale cu mai mulţi parteneri, să consume mai mult alcool, să sufere de tulburări de alimentaţie şi să aibă un iubit care să le abuzeze verbal, avertizează cercetătorii.

Un studiu recent, publicat în Journal of Women’s Health, este printre primele cercetări care analizează legătura dintre riscurile asupra sănătăţii şi romanul de ficţiune în care este evidenţiată violenţa împotriva femeilor, informează dailymail.co.uk.

Studii anterioare au arătat legătura dintre vizionarea programelor TV violente şi comportamentul agresiv şi antisocial din viaţa de zi cu zi. De asemenea, s-a dovedit că există o legătură între citirea revistelor de modă şi obsesia privind imaginea corpului.

Însă, ultimele descoperiri nu arată dacă femeile au experimentat comportamente de sănătate negative – caracteristice persoanelor care se află într-o relaţie abuzivă, precum personjul principal feminin din „Fifty Shades Of Grey”, Anastasia -, înainte sau după ce au citit cartea. Însă, un expert în probleme de familie, profesorul Amy Bonomi, de la Michigan State University, a spus că oricum există o potenţială problemă.

„În cazul în care femeile au experimentat în trecut comportamente de sănătate negative, precum mâncatul dezordonat, lecturarea (romanului, n.r.) «Fifty Shades Of Grey» le poate readuce în atenţie aceste experienţe şi poate să agraveze trauma legată de acestea. De asemenea, dacă au citit «Fifty Shades Of Grey» înainte de a experimenta probleme de sănătate – s-a arătat în studiul nostru -, este posibil ca volumele să influenţeze apariţia acestor comportamente”, a spus cercetătorul.

La acest studiu au participat peste 650 de femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, întrucât, potrivit lui Bonomi, aceasta este o primă perioadă la care se explorează mai mult intimitatea sexuală în relaţii.

Astfel, tinerele care au citit doar primul volum al romanului s-au arătat cu 25% mai dispuse să aibă un partener care să ţipe la ele sau să le înjure, cu 34% mai dispuse să aibă un partener care să aibă tendinţa de a le urmări şi cu 75% mai dispuse să folosească suplimente pentru dietă sau să nu mănânce nimic mai mult de 24 de ore.

În ceea ce priveşte femeile care au citit toate cele trei volume ale romanului, acestea au fost cu 65% mai dispuse să petreacă consumând alcool sau să bea cinci sau mai multe pahare cu alcool la o ocazie, în şase sau mai multe zile pe lună, şi cu 63% mai predispuse să fi avut relaţii sexuale cu cel puţin cinci bărbaţi.

Oamenii de ştiinţă nu sugerează că romanul ar trebui interzis, dar precizează că este important ca femeile să ştie că faptul de a fi într-o relaţie violentă le-ar putea afecta sănătatea.

De asemenea, oamenii de ştiinţă susţin că este important ca părinţii şi profesorii să discute cu copiii despre sexualitate, imaginea corporală şi aşteptările din partea partenerilor încă de la vârsta de 5 ani. Aceştia trebuie învăţaţi să „consume” literatură, televiziune, filme, reviste şi alte publicaţii cu un ochi crtitic.

Romanul „Fifty Shades Of Grey” s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare în întreaga lume. Lansarea filmului adaptat după roman, în care Jamie Dornan şi Dakota Johnson au rolurile principale, este programată la începutul anului viitor.

În romanele din seria „Fifty Shades of Grey”, personajul principal Christian Grey mânuieşte la perfecţie biciul, cravaşa şi cătuşele şi o iniţiază pe tânăra studentă Anastasia Steele în sadomasochism.

Potrivit editurii Trei, care a tradus romanele în limba română – cu titlurile „Cincizeci de umbre ale lui Grey”, „Cincizeci de umbre întunecate” şi „Cincizeci de umbre descătuşate” -, trilogia „Fifty Shades” este un bestseller mondial absolut, fiind lider pe site-urile Amazon.com, New York Times Bestseller, Amazon.co.uk şi Bookseller. Potrivit aceleiaşi edituri, trilogia scrisă de romanciera britanică E.L. James a marcat o nouă eră în industria cărţii: după ce a devenit un hit mondial ca eBook, trilogia a fost publicată în format de carte tipărită, înregistrând vânzări de peste 60 de milioane de exemplare pe plan mondial în primele şase luni de la apariţie. Cele trei romane au fost traduse în 50 de limbi, iar apariţia lor a fost salutată de celebrele publicaţii New York Times şi Wall Street Journal.

Surse: Mediafax, Daily Mail, MSU

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase