Home » D:News » Aceasta este cea mai nouă sondă spaţială japoneză, Hayabusa-2, care va explora un asteroid (FOTO/VIDEO)

Aceasta este cea mai nouă sondă spaţială japoneză, Hayabusa-2, care va explora un asteroid (FOTO/VIDEO)

Publicat: 04.09.2014
Agenţia spaţială japoneză (Jaxa) a prezentat noua sondă spaţială Hayabusa-2, destinată explorării unui asteroid şi cu care speră să reediteze succesul misiunii anterioare, care a reuşit să aducă pe Terra mostre de praf de pe suprafaţa unui asteroid, după o odisee de şapte ani, transmite AFP.

„Noua sondă este gata”, a anunţat şeful proiectului, Hitoshi Kuninaka, potrivit agenţiei de presă Jiji, dând asigurări ca Jaxa îşi va dubla eforturile „pentru o nouă călătorie”.

Lansarea în spaţiu va avea loc în luna decembrie, de la baza Tanegashima din sudul Japoniei. Sonda Hayabusa-2 ar trebui să ajungă la destinaţie, asteroidul „1999 JU3”, la mijlocul anului 2018 şi să pornească în călătoria de întoarcere în 2019, urmând să ajungă pe Terra un an mai târziu, dacă totul merge conform planului. Spre deosebire de asteroidul Itokawa, studiat anterior de prima sondă Hayabusa, noua ţintă este o bucată de rocă spaţială care conţine carbon şi apă.

Hayabusa-2 are la bord un nou instrument, un fel de tun spaţial. Sonda va ajunge pe orbita asteroidului şi va lansa tunul în spaţiu, apoi va ocoli asteroidul, pentru a se pune la adăpost. Tunul va exploda şi va lansa spre asteroid o sferă de metal, pentru a provoca un crater de câţiva metri în diametru pe suprafaţa asteroidului. Apoi, sonda se va poziţiona deasupra craterului şi va preleva eşantioane din materia aflată în subsol.

Cercetătorii niponi consideră că subsolul asteroidului este mult mai interesant de studiat comparativ cu suprafaţa rocii spaţiale, unde materia este bombardată continuu de razele cosmice.

Hayabusa-2 este urmaşa primei sonde cu acelaşi nume, lansată în mai 2003 şi care a prelevat eşantioane de materie de pe asteroidul Itokawa în septembrie 2005, la o distanţă de 290 de milioane de kilometri de Terra.

Problemele de comunicare cu sonda, avariile de la motoare, baterii şi alte echipamente au forţat atunci tehnicienii niponi să găsească metode incredibile pentru a relua controlul asupra sondei şi să o facă să revină pe Terra, cu trei ani întârziere.

Misiunea s-a transformat într-un periplu de şapte ani şi miliarde de kilometri, dar sonda Hayabusa a devenit astfel, pentru japonezi, un simbol al perseverenţei nipone.

Potrivit Jaxa, studierea materiei din care sunt alcătuiţi asteroizii ar putea permite o înţelegere mai profundă a condiţiilor de formare a Terrei şi a apariţiei vieţii.

Surse: Mediafax, Planetary

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase