Home » D:News » Ce boli de piele poate declanşa stresul

Ce boli de piele poate declanşa stresul

Ce boli de piele poate declanşa stresul
Publicat: 20.06.2016
Stresul ne poate da peste cap întreaga viaţă, dar poate lăsa urme şi pe pielea noastră.

Bolile de piele au o strânsă legătură cu tot ceea ce trăim în plan emoţional. Toate bolile cutanate sunt agravate sau declanşate de stres. Şi asta încă dinainte de naştere, în mugurele embrionar primar, pentru că dezvoltarea pielii şi cea a sistemului nervos merg împreună. Se poate observa că pacienţii stresaţi şi fragili emoţional se confruntă, în perioadele considerate stresante: examene, conflicte, supărari, cu agravarea acestor pusee, chiar şi în cadrul acelor boli care au în principal viză estetică, cum sunt acneea şi  rozaceea (cuperoza), vitiligo, dermatita seboreică, asta fără să vorbim de bolile „serioase”, ca dermatita atopică, psoriazisul, eczemele cronice sau lupusul.

Majoritatea bolilor de piele sunt cronice, chiar dacă pacienţii admit cu greu că stresul le agravează situaţia. Acneea poate fi cel mai elocvent exemplu pentru noi, deoarece 75% din adolescenţi se confruntă cu această afecţiune, iar noi toţi ne amintim cum teza la matematică venea şi cu o explozie de coşuri.

Cele mai frecvente boli de piele declanşate şi agravate de stres sunt:

1. Psoriazisul este o boală cronică autoimună care îmbracă mai multe forme şi care afectează mai mult de 3% din populaţie, asta dacă nu-i socotim pe cei cu sebopsoriazis sau pe cei care se întâlnesc cu ruda sa, dermatita seboreică, unde afectarea pare că ar creşte de 10 ori. “Psoriazisul se caracterizează prin plăgi roşii, care se acoperă de coji albe, aderente. Exceptând psoriazisul „în picăţele” – gutat – care are şi cauze streptococice, legătura între stres şi psoriazis este uşor de observat. Puseele cu mai multe leziuni (sau cele rezistente la tratament) apar atunci când avem necazuri (divorţuri, concedieri, situaţii stresante, oboseală psihică). Medicamentele anxiolitice/antidepresivele pot duce la ameliorarea erupţiilor cutanate, chiar în lipsa unui tratament sistemic, doar cu ajutor topic. În cazurile genetice – cam o treime din pacienţi – moştenesc tot pachetul: stres de performanţă, agitaţie etc. Dacă se mai suprapun şi tulburările hormonale, extinderea şi agravarea afecţiunii este inevitabilă.

Citeşte continuarea articolului pe gandul.info

Vă mai recomandăm şi: Motivul pentru care apar boli după perioadele stresante

                                             Femeile care suferă de migrene, risc mai mare de boli de inimă

                                             ”Workaholicii” sunt mai predispuşi la tulburări psihice

 

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase