Home » D:News » De la gaze lacrimogene la tradiţionalul baston: arme non-letale folosite de forţele de ordine care pot fi de fapt letale

De la gaze lacrimogene la tradiţionalul baston: arme non-letale folosite de forţele de ordine care pot fi de fapt letale

De la gaze lacrimogene la tradiţionalul baston: arme non-letale folosite de forţele de ordine care pot fi de fapt letale
Publicat: 26.05.2018
Aşa cum spune şi numele, armele non-letale nu ar trebui să fie mortale, fiind menite să neutralizeze o persoană fără să-i pună viaţa în pericol. Totuşi, există unele situaţii în care acestea pot deveni periculoase pentru viaţa cuiva. Astfel, aşa cum o să reiasă şi din articol, diferenţa dintre armă letală şi non-letală nu poate fi una clară, iar numeroasele circumstanţe pot întări această afirmaţie.

Active Denial System

Active Denial System (sau ADS) este o armă care foloseşte unde electromagnetice direcţionate care pot penetra pielea. Altfel spus, acesta trage cu un impuls de microunde în pielea umană, cauzând încălzirea (dar teoretic, nu arderea) acesteia până în punctul în care inamicul se va opri. Cei care au simţit acţiunea sistemului susţin că s-au simţit expuşi „la un uscător gigant de păr dat la maxim”, scrie Listverse.

Experimentele au arătat că, la putere maximă, acesta poate cauza arsuri sau chiar moartea dacă este activat o perioadă mai lungă de timp.

Tunurile cu sunet

Acestea sunt dispozitive capabile să creeze şi să direcţioneze sunetele care cauzează durere (mai ales durere de cap), iar în cazuri extreme poate duce la pierderea auzului şi, în acele momente, la pierderea echilibrului, ceea ce ar înrăutăţi situaţia, întrucât nu ar putea pleca din raza sistemului.

Flashbang

Acestea sunt tipuri de grenade (non-letale) care, atunci când explodează, cauzează o lumină foarte intensă, care ar orbi şi dezorienta temporar inamicii. Este folosită în teatrele de operaţiuni militare, în principal în situaţiile de salvare de ostatici, dar şi de poliţişti.

Aflată în apropierea unei explozii, o persoană poate suferi arsuri severe sau chiar moarte. Din anul 2000 până astăzi, cel puţini 50 de americani, printre care şi poliţişti, au fost omorâţi sau răniţi de aceste arme.

Spray-ul cu piper

Aceasta este probabil cea mai des utilizată armă non-letală, atât de poliţişti, cât şi de civili. Compoziţia chimică a acestora indică însă că poate fi letală în anumite doze ridicate, afectând inima, plămânii şi nervii, cauzând bătăi neregulate ale inimii, care la rândul lor pot duce la moarte.

Tunul cu apă

Acesta este probabil cel mai des utilizat mecanism în protestele violente, aflându-se în arsenalul forţelor de ordine din multe state. Simplu spus, trage cu apă sub o presiune atât de mare încât persoana care primeşte jetul are mari şanse să cadă din picioare. Mai mult decât atât, impactul este suficient de puternic încât poate duce la moartea unei persoane, mai ales dacă respectiva persoană este lovită în zone vitale, precum capul sau pieptul.

Taser-ul

Acesta este un dispozitiv care poate electrocuta o persoană. Funcţionează pe principiul unui pistol, dar în loc de gloanţe trimite către victimă/atacator o încărcătură electrică de 1200 de volţi, dar tensiunea iniţială este 50.000 de volţi, suficientă pentru a paraliza organismul. La fel ca în alte cazuri, folosit asupra unor zone sensibile poate provoca moarte şi, de asemenea, aşa cum de altfel s-a şi întâmplat în istorie, utilizarea repetată duce la decesul victimei.

Gloanţele de cauciuc

Acestea sunt folosite ca alternativă la gloanţele adevărate, dar şi acestea, dacă se îndeplinesc anumiţi parametri, precum distanţa, zona şi numărul de proiectile primite, pot deveni letale. De fapt, statisticile realizate în SUA, Israel, Elveţia, India, Irlanda de Nord, Turcia şi Nepal, 3 din 100 de oameni împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc sunt omorâţi.

Gaze lacrimogene

Tehnic vorbind, acesta nu este un gaz, ci cristale solide. Practic, în urma reacţiilor chimice cu organele externe ale omului (ochi, piele sau nas), poate provoca mai mult decât lacrimi (şi durere), totul depinde de cantitatea de compus chimic din aer şi de rezistenţa unei persoane.

În funcţie de circumstanţe, gazele lacrimogene pot cauza orbire temporară şi permanentă, paralizie şi chiar moarte cauzată de sufocare.

Bastoanele

Din această listă nu putea să lipsească cea mai des întâlnită armă albă. De la jandarmi la paznici, toţi agenţii de ordine au în dotare acest instrument al durerii (sau plăcerii, depinde de ce parte a acestuia te afli).

O lovitură cu această armă poate aduce mai mult decât durere, întrucât, aşa cum a ieşit la iveală motivul recurent în acest articol, diferenţa dintre non-letal şi letal este dată mai ales de locul în care este aplicată. Spre exemplu, o lovitură la cap poate fi letală sau cel puţin aproape letală, lăsând leziuni permanente asupra creierului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Armele non-letale: sufera pana la moarte… fara sa mori!

Artele martiale tribale: batul, jungla si cutitul

Numele membrilor Securităţii care au folosit arme la Timişoara în ’89 prezentate de istoricul Mădălin Hodor

De la bomba gay la liliecii kamikaze: TOP 20 cele mai ciudate invenţii militare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase