Home » D:News » Pandemia duce la un nou tip de poluare. „Mai multe măști decât meduze în Mediterană”

Pandemia duce la un nou tip de poluare. „Mai multe măști decât meduze în Mediterană”

Pandemia duce la un nou tip de poluare. „Mai multe măști decât meduze în Mediterană”
Sursa foto: Facebook Opération Mer Propre
Publicat: 11.06.2020

Grupurile de mediu avertizează că pandemia de coronavirus ar putea duce la o creștere a poluării mărilor și oceanelor, după ce mai mulți ecologiști au găsit măști de protecție de unică folosință plutind precum meduzele și mănuși din latex împrăștiate pe fundul mării. Viața marină este deja grav amenințată de poluarea cu plastic.

GALERIE FOTO

Organizația non-guvernamentală din Franța, Opération Mer Propre, ale cărei activități cuprind curățarea plajelor din Coasta de Azur, a tras deja un semnal de alarmă la sfârșitul lunii mai.

Scafandrii au găsit „gunoi Covid”, adică zeci de mănuși, măști și sticle de dezinfectant în Marea Mediterană, amestecate cu gunoiul „obișnuit” din zonă, precum cutii de aluminiu și pahare de unică folosință.

Pandemia de coronavirus duce la un nou tip de poluare

Cantitățile de măști și mănuși găsite au fost imense, a spus Joffrey Peltier, membru al Opération Mer Propre. Însă, Peltier se teme că această descoperire indică un nou tip de poluare omniprezentă, după ce milioane de oameni de pe Pământ au ales să folosească plastic de unică folosință pentru a combate infectarea cu COVID-19.

Pandemia duce la un nou tip de poluare. „Mai multe măști decât meduze în Mediterană”
Aproximativ 13 milioane de tone de plastic sunt aruncate în oceane în fiecare an. Sursa foto: Facebook Opération Mer Propre

Doar în Franța, autoritățile au comandat 2 miliarde de măști de unică folosință, a declarat Laurent Lombard, alt membru al organizației non-guvernamentale. „Așadar, în curând vom avea mai multe măști în Mediterană decât meduze”, a scris Lombard pe o rețea de socializare, alături de o filmare care arată măști prinse printre alge și mănuși pe fundul mării în apropiere de stațiunea Antibes.

„În curând vom avea mai multe măști decât meduze în Mediterană”

Grupul speră ca imaginile să determine oamenii să folosească măști reutilizabile și să schimbe mănușile din latex cu obiceiul spălatului mai des pe mâini. „Cu toate alternativele pe care le avem la dispoziție, plasticul nu ne mai poate proteja de Covid. Acesta este mesajul”, a mai spus Peltier.

În ultimii ani, înainte de pandemia de COVID-19, ecologiștii au avertizat în repetate rânduri asupra amenințării pe care o reprezintă poluarea cu plastic pentru oceane și viața marină. Aproximativ 13 milioane de tone de plastic sunt aruncate în oceane în fiecare an, potrivit The Guardian.

Marea Mediterană este poluată anual cu 570.000 de tone de plastic, cantitate despre care World Wildlife Fund (WWF) a spus că este egală cu 33.800 de sticle de plastic aruncate pe minut în mare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Poluarea aerului din China a revenit la nivelurile anterioare COVID-19. La fel se va întâmpla și în Europa

Un studiu a descoperit o legătură majoră între poluare şi problemele neuropsihiatrice

Poluarea aerului poate reprezenta un factor de risc pentru obezitate

Imaginile dezastrului ecologic major din Cercul polar arctic. Vladimir Putin a decretat stare de urgență

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase