Prima pagină D:News

Un curcubeu a fost “capturat”... in premiera mondiala

12.02.2009 | ● Vizualizări: 183
Un curcubeu a fost “capturat”... in premiera mondiala     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de cercetatori din SUA, coordonata de Vera Smolyaninova de la Universitatea Towson din Baltimore a reusit, pentru prima data in istorie, sa surprinda un curcubeu, cu ajutorul unei lentile simple si al unei farfurii de sticla. Este vorba despre tehnica folosita pentru stocarea informatiei cu ajutorul luminii, un beneficiu important pentru unitatile de calcul optice si pentru telecomunicatii.

Dispozitivele de operare optica promit sa fie mai rapide si maieficiente decat orice tehnologie curenta, desi sufera de neajunsulca semnalele trebuie sa fie transformate din optice in electrice siinvers. Abilitatea de "incetini" lumina si chiar de a o capturaeste utila deoarce informatia continuta de lumina poate fi astfelmanipulata direct.

In 2007, Ortwin Hess de la Universitatea Surrey din Guilford, MareaBritanie, si colegii sai au propus o tehnica de capturare a luminiiin interiorul unui ghid de unde cu variatie, o structura cedirectioneaza undele de lumina de-a lungul frecventei sale. Ghidulde unde in discutie avea sa foloseasca metamateriale - materialeexotice care pot curba lumina.

Ideea este ca, pe masura ce ghidul de unde oscileaza, componenteleluminii sunt facute sa se opreasca in fiecare punct ingustat defrecventa. Aceasta se intampla pentru ca nicio componenta a luminiinu poate trece printr-o deschizatura mai mica decat lungimea sa deunda. Acest lucru conduce la fenomenul "curcubeuluiintemnitat".

Vera Smolyaninov si colegii sai sunt cei care au folosit o lentilaconvexa pentru a crea ghidul de unde cu variatie si a captura uncurcubeu de lumina.

Ei au imbracat o fateta a lentilei cu diametrul de 4,5 milimetri cuun film aurit gros de 30 nanometri si au culcat lentila - cu fataaurita in jos - pe o farfurie plata de sticla imbracata si ea infilm aurit. Privit de sus, spatiul dintre lentila curbata sisuprafata plata era un strat de aer care s-a ingustat la zeroatunci cand lentila a atins farfuria - rezultand un ghid de unde cuvariatie.

Atunci cand o raza de laser cu mai multe lungimi de unda a fostlansata catre deschizatura ghidului de unde, un curcubeu captiv s-aformat in interior. Acesta a putut fi vazut ca o serie de inelecolorate, atunci cand lentila era observata de deasupra, printr-unmicroscop: lumina vizibila s-a scurs prin stratul subtire de filmaurit.

Sursa: Newscientist

CITESTE SI:

Descopera.ro are nevoie deparerea ta. Completeaza chestionarulnostru!