Home » D:News » Aeronava ce atinge 21.000 km/h a eşuat într-un test efectuat de armata SUA (VIDEO)

Aeronava ce atinge 21.000 km/h a eşuat într-un test efectuat de armata SUA (VIDEO)

Aeronava ce atinge 21.000 km/h a eşuat într-un test efectuat de armata SUA (VIDEO)
Publicat: 12.08.2011
O aeronavă experimentală a armatei americane a eşuat în cadrul unui test efectuat ieri de către agenţia DARPA, ramura de cercetare a Pentagonului.

Falcon HTV-2, cum este denumit avionul hipersonic fără pilot, a fost lansat de la baza Vandeberg din California cu ajutorul unei rachete şi a reuşit să se detaşeze cu succes de vehiculul de lansare.

Aeronava era proiectată să ajungă în partea superioară a atmosferei Terrei, de unde ar fi planat cu o viteză de 20 de ori mai mare decât cea a sunetului, Mach 20 (echivalentul a 21.000 de kilometri pe oră).

La 26 de minute după ce zborul de test a început, agenţia americană DARPA a relatat că staţiile de monitorizare au pierdut contactul cu aeronava, aceasta prăbuşindu-se în oceanul Pacific. Acesta este cel de-al doilea test eşuat, după ce în aprilie agenţia a pierdut contactul cu nava la 9 minute după lansare.

Analistul militar John Pike, de la Globalsecurity.org, susţine că eşecul testului nu este o surpriză. „În această fază timpurie a programului, e firesc să existe probleme. Dacă nu ar fi existat nicio problemă, înseamnă că nu ar fi fost un test util”, a afirmat el. „Este în continuare posibil ca inginerii armatei americane să obţină date utile din cadrul acestui test, pentru a vedea ce a funcţionat şi ce nu. Cele mai importante momente pentru această analiză sunt ultimele cinci secunde înainte de pierderea contactului cu aeronava”, a adăugat acesta.

Proiectul Falcon HTV-2 intenţionează să ofere armatei americane capacitatea de a reacţiona prompt, oriunde în lume, permiţându-i să atace rapid orice ţintă de pe Terra în maxim o oră.

Avantajul unui vehicul hipersonic în faţa unei rachete balistice este faptul că nu are o traiectorie predictibilă, fiind astfel mult mai greu de doborât. De asemenea, un astfel de vehicul nu poate fi confundat cu o rachetă nucleară, reducând riscul declanşării unui război nuclear mondial.

Iată cum ar fi trebuit să decurgă testul, dacă ar fi fost dus până la capăt cu succes:

Surse: Reuters, Huffington Post şi AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase