Home » D:News » A fost identificată o cale prin care femeile se pot feri de depresie

A fost identificată o cale prin care femeile se pot feri de depresie

A fost identificată o cale prin care femeile se pot feri de depresie
Publicat: 15.11.2011
Oamenii de ştiinţă au observat că femeile pot scăpa de depresie dacă fac mişcare. În urma unui studiu, s-a constat că femeile care au făcut cele mai multe exerciţii fizice au avut un risc de apariţie a depresiei cu 20% mai scăzut, comparativ cu cele care fac mişcare doar 10 minute pe zi. Pe de altă parte, cele care au petrecut un număr considerabil de ore în faţa televizorului au înregistrat mai multe şanse de a suferi de depresie.

Studiul nu poate demonstra că statul pe canapea şi uitatul la televizor provoacă depresia, dar evidenţiază faptul că activitatea fizică menţine creierul sănătos.

Cercetarea s-a bazat pe un eşantion de 50.000 de femei care au completat un chestionar la fiecare doi ani. Participantele au declarat numărul de ore petrecute în faţa televizorului şi au răspuns la întrebări legate de frecvenţa cu care au mers pe bicicletă, au alergat sau au înotat în perioada 1992-2000. De asemenea, femeile au raportat orice semne de depresie clinică, sau medicamente pe care le-au luat împotriva depresiei.

Analiza a inclus doar femei care până în 1996 nu au fost depresive, an în care aveau o vârstă medie de 63-64 de ani.

După ce au analizat aceste date, specialiştii au ajuns la concluzia că femeile care fac exerciţii fizice timp de 90 de minute pe zi au un risc de apariţie a depresiei mai scăzut cu 20% faţă de cele care fac mişcare doar 10 minute pe zi.

Printre activităţile declarate de aceste femei, plimbarea a fost cea mai des efectuată. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă spun că doar femeile care se plimbă într-un ritm alert au reuşit să reducă şansele de apariţie a depresiei.

La polul opus s-au clasat femeile care s-au uitat la televizor mai bine de 3 ore pe zi. Acestea au înregistrat un risc de apariţie a depresiei cu 13 procente mai mare decât restul femeilor.

Studiul vine să susţină alte cercetări care au semnalat că activitatea fizică ajută la menţinerea unui creier sănătos şi implicit la evitarea depresiei. Tocmai de aceea specialiştii spun că femeile ar trebui să înlocuiască uitatul la televizor cu exerciţiile fizice, pentru că mişcarea le face pe femei să aibă mai multă încredere în propriile forţe, prin stimularea endorfinelor din sânge.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase