Home » D:News » Misterul morţii lui Ötzi se adânceşte

Misterul morţii lui Ötzi se adânceşte

Misterul morţii lui Ötzi se adânceşte
Publicat: 14.12.2011
Albert Zink, specialist în cercetarea mumiilor, a făcut o reconstituire a ultimelor ore din viaţa lui Ötzi, contrazicând teoria iniţială conform căreia acesta ar fi fost ucis după o urmărire lungă şi obositoare în Alpi.

Ötzi a fost descoperit în 1991, în interiorul unui gheţar, în apropierea graniţii montane dintre Italia şi Austria. El a trăit acum aproape 5.300 de ani, iar corpul s-a mumificat natural şi s-a conservat excepţional de bine în gheaţă.

O analiză anterioară a conţinutul stomacului lui Ötzi a sugerase că „omul gheţurilor” şi-a petrecut ultimele ore fugind din calea atacatorilor, neapucând să mănânce.

Acum, însă, Albert Zink, care lucrează la un institut din Italia, specializat în studiul mumiilor şi al corpurilor umane conservate în gheaţă (Institute for Mummies and the Iceman) a reanalizat situaţia şi a descoperit că cercetările anterioare au studiat, de fapt, colonul lui Ötzi, nu stomacul. Ei au găsit că adevăratul stomac a fost împins în sus şi era localizat sub coaste.

Echipa lui Zink a analizat conţinutul stomacului şi au descoperit bucăţi de carne de capră ibex, parţial digerate. Prin urmare, chiar înainte de a fi ucis, Ötzi s-a bucurat de un ospăţ pe cinste.

„Ötzi s-a simţit în siguranţă şi s-a odihnit mâncând. La maximum 30-60 de minute după eveniment, el a fost ucis”, a declarat Zink.

Mai mult, specialiştii au descoperit şi că omul gheţii avea şi trei pietre în vezica biliară, lucru care reliefează faptul că acesta consuma o cantitate mare de grăsimi animale. Studii anterioare au demonstrat că arterele sale erau pline de depozite de grăsime.

De asemenea, echipa a analizat scheletul lui Ötzi şi găsit, la articulaţiile genunchilor, urme de uzură care demonstrează că acesta şi-a petrecut mare parte din timp mergând pe munte, probabil în căutare de vânat.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase