Home » D:News » Fumatul poate afecta genele in mod permanent

Fumatul poate afecta genele in mod permanent

Fumatul poate afecta genele in mod permanent
Publicat: 03.09.2007
Fumatul poate antrena modificari ireversibile in activitatea unor gene din organism, fapt care ar putea explica de ce fostii fumatori prezinta mai multe riscuri de a se imbolnavi de cancer pulmonar fata de persoanele care nu au fumat niciodata, potrivit unui studiu canadian preluat de AFP.

"Aceste gene si activitati ale lor care nu revin la normal dupa renuntarea la fumat ar putea explica de ce fostii fumatori isi mentin riscul de a dezvolta un cancer pulmonar", potrivit studiului coordonat de Wan Lam si Stephen Lam, de la Centrul de cercetari asupra cancerului British Columbia, Vancouver.

Cercetatorii au utilizat o tehnica de analiza puternica – SAGE : Serial Analysis of Gene Expression – pentru a studia activitatea genelor din tesutul pulmonar. La studiu au participat 20 de fumatori si fosti fumatori si patru persoane care nu au fumat niciodata.
Anumite gene care joaca un rol important in repararea ADN-ului celulelor sunt afectate permanent de fumat, care intrerupe, de asemenea, activitatea genelor care contribuie la blocarea dezvoltarii cancerului pulmonar.

Cercetatorii au identificat, de asemenea, gene care sunt active doar la fumatori. Astfel, CABYR, o gena implicata in mobilitatea spermatozoizilor si asociata cu anumite tumori, intervine in functionarea cililor care captusesc bronhiile favorizand eliminarea deseurilor care se acumuleaza.

Modificarile in activitatea genelor implicate in repararea si regenerarea aparatului respirator se impart in trei categorii: reversibile (gena CABYR, gena TFF3 care intervine in compozitia secretiei celulelor producatoare de mucus), partial reversibile (MUC5AC, proteina care asigura protectia cailor aeriene si digestive) si ireversibile (gena GSK3B, deja asociata cu dezvoltarea cancerului).

Rezultatele studiului au fost testate pe un al doilea grup de voluntari format din persoane fumatoare, foste fumatoare si nefumatoare. (MEDIAFAX)

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase