Home » D:News » De ce depinde fericirea noastră?

De ce depinde fericirea noastră?

De ce depinde fericirea noastră?
Publicat: 22.06.2012
O nouă cercetare sugerează că fericirea nu depinde de statut şi de bani, ci de cât de admiraţi şi respectaţi suntem.

Într-o nouă lucrare, Cameron Anderson de la Şcoala de Afaceri Haas din cadrul Universităţii California a studiat relaţia dintre diferite statuturi şi senzaţia de bine. Ideea studiului are la bază alte cercetări care sugerează că statutul socioeconomic ridicat (un venit mare şi o educaţie aleasă) nu ajută la atingerea fericirii. Cu toate acestea, multe teorii sugerează că statutul social este responsabil pentru fericire.

Acum, Anderson şi colegii săi au elaborat o teorie confom căreia un statut sociometric mai înalt (care include admiraţia şi respectul membrilor din grupul de prieteni) ar putea sta la baza obţinerii fericirii.

Pentru a putea testa teoria, Anderson a realizat patru studii. În primul studiu au fost implicaţi 80 de studenţi adunaţi din 12 campusuri diferite. Statutul sociometric al fiecărui student a fost calculat în funcţie de poziţia sa în grup. De asemenea, studenţii au fost rugaţi să răspundă unor întrebări legate de venitul lor şi bunăstarea socială. În urma rezultatelor s-a constat că nu statutul socioeconomic aduce satisfacţia, ci cel sociometric.

Cercetătorii au întărit rezultatele primului studiu printr-o a doua cercetare, care a inspectat un eşantion mai mare şi mai divers de participanţi şi prin care s-a constatat că relaţia dintre statutul sociometric şi fericire ar putea fi explicată, cel puţin parţial, de sentimentul de putere şi acceptare socială pe care studenţii au mărturist că le deţin în relaţia cu membrii grupurilor în care se încadrează.

Într-un al treilea studiu, Anderson şi colegii săi au furnizat dovezi că relaţia dintre statutul sociometric şi fericire ar putea fi evocată şi manipulată într-un cadru experimental. În al patrulea studiu, cercetatorii au decis sa urmărească relaţia de cauzalitate în lumea reală. Urmărind studenţii într-un program de MBA, au descoperit că modificările în statutul sociometric al participanţilor corespund cu schimbările bunăstării sociale.

Împreună, cele patru studii furnizează dovezi clare care evidenţiază relaţia dintre statutul sociometric şi starea de satisfacţie individuală. Conform lui Anderson, se pare că statutul sociometric este mai important pentru oameni datorită faptului că aceştia au capacitatea de a se adapta în cazul schimbărilor de statut socioeconomic, pe când integrarea socială, sentimentul de a fi acceptat şi respectat sunt valori perene.

Sursa: Psychological Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase