Home » Istorie » Cui i-a aparţinut prima maşină din România

Cui i-a aparţinut prima maşină din România

Cui i-a aparţinut prima maşină din România
Publicat: 25.10.2016
Primul automobil care a circulat pe străzile din ţara noastră i-ar fi aparţinut baronului Barbu Bellu. Maşina era un Peugeot şi putea fi văzută pe străzile din Bucureşti încă din anul 1889.
Barbu Bellu a fost un baron român de origine aromână, fost ministru al Culturii şi al Justiţiei în perioada 1862-1863. Acesta era cunoscut îndeosebi pentru cimitirul cu acelaşi nume din Bucureşti, înfiinţat pe un teren donat chiar de el administraţiei bucureştene.
Legenda spune că în spre sfârşitul anului 1889, baronul Barbu Bellu aduce pentru prima oară un automobil în Capitală. Era vorba despre un Peugeot cu patru locuri, care avea 4 CP. Existau la avea vreme doar câteva zeci de maşini de acest fel în Europa, scrie auto-bild.ro. Automobilul prindea viteza maximă de 18km/h, fiind o „revelaţie” pentru traficul vremii. Oamenii care treceau pe lângă automobil nu le venea să creadă că văd pentru prima oară „o trăsură” care merge fără cal.
 
Din păcate Barbu Bellu n-a apucat să se bucure prea mult de automobil, deoarece a murit în anul 1900. Ziarele de la acea vreme anunţau decesul baronului de 75 de ani în acest fel: „Se stinse Baronul Bellu, cel cu automobelu”.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase