Home » Istorie » Cum a reuşit Alexandru cel Mare să modifice structura geografică a oraşului Tir

Cum a reuşit Alexandru cel Mare să modifice structura geografică a oraşului Tir

Cum a reuşit Alexandru cel Mare să modifice structura geografică a oraşului Tir
Publicat: 05.08.2018
Oraşul Tir din Liban a fost fondat în jurul anului 2750 î.Hr şi, iniţial, era constituit din două părţi. Tir exista pe o insulă separată de coastă, unde în prezent se află Ushu.

Oraşul-port a fost de-a lungul timpului un punct strategic şi comercial important ce a fost cucerit şi dominat de aproape toate culturile din Europa. În 332 î.Hr. a fost rândul lui Alexandru cel Mare să-l cucerească, scrie WarHistoryOnline.  

În timp ce mărşăluia din Mecedonia către Egipt, toate oraşele prin care a trecut au căzut pradă sabiei sale. Atunci când a ajuns în Tir, a încercat să ocupe în întregime oraşul. Ocuparea zonei aflate pe coastă nu a reprezentat o dificultate pentru Alexandru şi armata sa, dar insula Tira reprezenta o nouă provocare. Pentru o lungă perioadă de timp, savanţii au încercat să afle modul în care Alexandru a obţinut accesul pe isulă. Însă o nouă cercetare ce conţine descoperiri geologice şi simulări computerizate dezvăluie modul în care acest comandant a reuşit să pătrundă în portul insulei. 

Principalul cercetător din cadrul proiectului, Nick Marriner, din cadrul Universităţii Aix-Marseille, a afirmat în cadrul unui interviu că realizarea unui pod peste mare era imposibilă în acea perioadă, aşadar Alexandru a ales, probabil, o altă cale. 

Marriner şi echipa sa au extras nuclee de sol din peninsula Tir şi au studiat straturile de sedimente. Analizele amănunţite au arătat modificări ale sedimentelor ce au avut loc din cauza activităţilor de la ţărm în urmă cu 10.000 de ani. Informaţiile le-au permis specialiştilor să construiască modele computerizate prin care au prezis mareele şi curenţii existenţi în acea perioadă. 

De asemenea, în urmă cu 3.000 de ani, în aceeaşi regiune despăduririle s-au intensificat şi au dus la dezvoltarea agriculturii. Despăduririle au dus la alunecarea primului strat de sedimente în mare. Datele au mai arătat că, pe o anumită parte a insulei, se crea în timpul scăderii nivelului mării un banc de nisip ce făcea o legătură între coastă şi insulă. 

Acest loc a fost exploatat de către Alexandru şi inginerii săi. Bancul de nisip se afla la aproximativ 1-2 metri sub apă, aşadar,  inginerii lui Alexandru au decis să arunce pe banc pietre, lemne şi deşeuri. Alexandru şi armata sa au perseverat şi, după un asediu de şapte luni, comandantul a mărşăluit în fruntea armatei sale către insula Tir. Această experienţă i-a ajutat să creeze un drum şi între insula Pharos şi ţărmul egiptean. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase