Home » Istorie » Epidemiile care au venit din China

Epidemiile care au venit din China

Publicat: 05.02.2020
China reprezintă pentru mulţi europeni locul în care poţi descopri Oraşul Interzis sau Mare Zid Chinezesc. Dar în realitate, China poate reprezenta şi locul de unde epidemii celebre au reuşit să apară şi să se răspândească în întreaga lume. Istoria acestor epidemii începe odată cu primele călătorii comerciale în Asia şi se termină în perioada modernă, când ţara a reuşit să devină cea de a doua putere economică a lumii.

1350-1894: Moartea Neagră

Moartea Neagră sau ciuma a măcinat întreaga Europă, provocând decesul a 30% din populaţie. Deşi  oamenii de ştiinţă moderni au reuşit să identifice bacteria Yersinia pestis ca fiind purtătoarea acestui virus, nici până astăzi nu se cunoşte cu exactitate locul de unde a provenit aceasta.  În 2010, o echipă de biologi, condusă de Barbara Bramanti, de la Institutul Pasteur din Paris, şi de Stephanie Haensch, de la Universitatea Johannes Gutenberg din Germania, au analizat ADN-ul provenit de la victime de pe întreg cuprinsul continentului european şi au identificat China ca şi ţară de provenienţă a virusului.  Virusul se pare că îşi are originea pe renumitul Drum al Mătăsii folosit din Antichitate şi până în prezent ca rută comercială ce leagă  China de Europa.

A doua posibilitate în ceea ce priveşte originea ciumei a fost reprezentată de misiunea de explorare geografică a generalului chinez Zheng He, care în 1409 ajunge în Africa de Est. De acolo, prin intermediul comercianţiilor europeni, acesta a reuşit să se răspândească în porturile din sudul Italiei, Franţei şi  Angliei. Deşi ciuma a cauzat moartea a milioane de vieţi omeneşti, modul de transmitere a ei nu este direct de la om la om, ci ea se transmite prin intermediul rozătoarelor, în special a marmotelor şi a şoarecilor,  care se găsesc într-un număr foarte mare în China.

1957: Gripa Asiatică

Gripa asiatică a început în  Hong Kong în februarie 1957, extinzându-se rapid asupra Chinei continentale, în SUA şi Marea Britanie. Acest tip de gripă este generat de un virus de tipul H2N2, fiind o specie mixtă de virus între gripa aviară şi virusuri care se găsesc la oameni. La începutul anilor 60, virusul a început să sufere o serie de modificări genetice în ceea ce priveşte structura lui.  Acest lucru a generat dispariţia lui bruscă după doar 10 ani. În locul lui, avea să apara un nou virus, de tipul H3N2, care va da naştere la o nouă epidemie de gripă  la Hong Kong, în 1968. Dar în ciuda dispariţiei sale bruşte, virusul a reuşit să se extindă în doar şase luni  în Marea Britanie şi să provoace moartea a 14.000 de persoane.  Un al doilea val a apărut în 1958, în SUA, ce a generat moartea a 1,1 milioane de oameni la nivel global, dintre care 116.ooo de morţi doar în America.

2002: Virusul SARS

În noiembrie 2002, în regiunea chineză Guangdong avea să apară prima victimă a virusului  SARS ( Sindromul respirator acut sever). Deşi iniţial doctorii au crezut că este vorba doar  de o simplă formă de pneumonie, acesta a reuşit în doar câteva luni să îmbolnăvească 8.096 de oameni din 26 de ţări, provocând moartea a alte 774 de persoane.

Autorităţiile chineze au încercat să încurajeze medicii să nu facă public numărul real de victime ale SARS, dar din cauza unui raport secret apărut în revista Time, autorităţiile de la Beijing au fost nevoie să facă publice cifrele reale ale acestei epidemii. Ce a provocat extinderea la nivel mondial a virusului a fost, de fapt, o vizită a unui medic din China continentală în Hong Kong din februarie 2003. Medicul provenea din provincia Guandong, fără să îşi dea seama că este purtător al virusului. Medicul în vârstă de 64 de ani s-a îmbolnăvit imediat ce a ajuns în Hong Kong şi a mers de urgenţă la spital, unde avea să moară peste două săptămâni. Dar în scurta perioadă cât a locuit în hotel, acesta a reuşit să infesteze oameni veniţi din Singapore, Toronto şi Hanoi.

Pandemia a reuşit să fie oprită de abia după o colaborare la nivel internaţional între Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ţările afectate de SARS. Multe dintre persoanele care au prezentat sindromul SARS au fost izolate şi băgate în carantină, iar astfel a fost oprită răspândirea virusului la nivel mondial, în iulie 2003.

2020: CORONAVIRUS şi o posibilă pandemie

Pe 30 decembrie 2019, doctorul Li Wengling a informat pe un grup de socializare că un virus necunoscut tocmai a apărut în spitalul unde acesta lucra în Wuhan.  Iniţial s-a crezut că cei şapte pacienţi  care prezentau noul virus sunt afectaţi de SARS, dar dupa investigaţii amănunţite s-a descoperit că aceştia sufereau de un nou virus, care afectează căile respiratorii.

Virusul a apărut iniţial într-o piaţă centrală a oraşului Wuhan. De unde mai mulţi comercianţi s-au prezentat la spital cu simtomele unui virus asemănător cu pneumonia, dar care nu răspundea la tratamentul clasic.  S-a considerat ca şi cauză primară  virusului o tarabă unde erau comercializate, pe lângă carnea de porc sau de pui, şi un anumit tip de lilieci, care sunt utilizaţi de regulă  pentru producerea unei supe speciale, considerată o delicatesă în China.

Pe 1 ianuarie 2020, poliţia avea să închidă piaţa pentru igenizare şi pentru dezinfectare împotriva virusului. La câteva zile, un bărbat care obişnuia să îşi facă cumpărăturile în aceea piaţă se prezintă la spitalul Puren Hospital din Wuhan, cu febră crescută, dificultăţi în respirare, probleme la ficat şi o tumoare în abdomen. Bărbatul, în vârstă de 61 de ani, este considerat ca fiind prima victimă a acestui nou  tip de virus.  Autorităţile  vor reacţiona mult mai târziu, crezând iniţial că acest nou virus nu se va răspândi de la om la om chiar atât de rapid. De abia pe 7 ianuarie 2020, cercetătorii de la Institutul de Virologie din Wuhan au reuşit să identifice noul virus ca fiind: 2019-nCOV sau coronovirus, un virus ce aparţine familiei virusurilor respiratori care au dus la apariţia SARS-ului din 2002. Astfel că pe 23 ianuarie 2020, autorităţiile de la Beijing vor decreta închiderea oraşului Wuhan alături de alte două oraşe mai mici unde s-au înregistrat alte noi cazuri de decese din cauza coronavirus.

Totuşi virusul reuşeşte să scape de sub controlul autorităţilor locale, extinzându-se iniţial în celelalte provincii chineze şi mai târziu în peste 20 de ţări, unele din Asia de Sud-Est, din Europa, precum şi în Australia şi SUA. Modul de răspândire al virusului fiind persoanele de naţionalitate străină care au efectuat vizite în China în lunile decembrie 2019  şi ianuarie 2020.

În prezent, mulţi specialişti vorbesc despre o posibilă pandemie de coronavirus în contextul în care virusul este foarte transmisibil.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ciuma bubonică ia amploare în China

Care este secretul Morţii Negre, pandemia care a secerat milioane de vieţi

Fenomenul benefic ce a avut loc în urma Morţii Negre

Ciuma lui Caragea: cea mai neagră perioadă a Bucureştilor. ”Cale de jumătate de ceas se auzeau ţipetele şi vaietele nenorociţilor”. 300 de oameni mureau zilnic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase