Home » Natură » O descoperire misterioasă făcută în Alaska fascinează lumea ştiinţifică – FOTO

O descoperire misterioasă făcută în Alaska fascinează lumea ştiinţifică – FOTO

Publicat: 28.07.2016
Animalul corespunde unor descrieri făcute de pescarii japonezi încă din anii 1940.

Oamenii de ştiinţă spun că un cadavru descoperit în urmă cu doi ani şi un craniu expus pe un perete, în sala de sport a unui liceu din Alasaka, aparţin unei noi specii de balenă. Cu toate acestea, existenţa acesteia nu poate fi dovedită, deoarece experţii nu au surprins până acum niciun exemplar în viaţă. 

În urmă cu doi ani, un profesor de biologie descoperea în zona insulei St. George, din arhipelagul Pribilof, situat în Marea Bering, ceea ce părea cadavrul unei creaturi marine neobişnuite. Imediat, bărbatul din Alaska a luat legătura cu un cercetător din zonă care a presupus că trupul mort era cel al unei balene gri cu cioc. La o examinare atentă s-a constatat însă că individul avea pielea mult prea închisă la culoare, avea aripioara dorsală mult prea mare şi era prea masiv pentru a fi un adult din specia menţionată. 

Într-un studiu publicat marţi, 26 iulie, se menţionează faptul că animalul descoperit în Alaska nu este sub nicio formă o balenă cu cioc, ci o specie cu totul nouă: un cetaceu cunoscut deja de pescarii japonezi sub denumirea de ,,karasu” (,,corb”). Individul, încadrat în genul ,,Berardius”, este complet diferit faţă de celelalte mamifere similare identificate până acum în zona Pacificului de Nord.

Cadavrul balenei descoperite în Alaska (Foto:nationalgeographic.com/Karin Holser)

O echipă de cercetători coordonată de Phillip Morin (Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei, SUA), a analizat materialul osteologic prelevat de la cadavrul descoperit în zona insulei St. George, de la specimene conservate în muzeele din Alaska şi Japonia şi chiar de la nivelul unui craniu expus într-un liceu din Insulele Aleutine. Rezultatele investigaţiei, publicate în revista Marine Mammal Science, au fost cât se poate de clare: în Alaska fusese descoperită o nouă specie de balenă. 

,,Este atât de fascinant să credem că în anul 2016 încă putem descoperi noi animale, chiar şi mamifere care au peste 7 metri lungime”, susţine Morin. 

Cu 9 luni înainte de descoperire, specialistul american studiase cercetările oamenilor de ştiinţă japonezi care încercau să descrie diferenţele dintre specia de balenă cu cioc şi o alta, de culoare mult mai închisă, despre care pescarii ştiau încă din anii ’40. Savanţii niponi speculau încă din anul 2013 că această specie poate fi una cu totul nouă, însă spuneau că trebuie aduse mult mai multe dovezi pentru a-şi susţine teoria. 

Craniul de balenă expus în liceul din Insulele Aleutine (Foto:nationalgeographic.com/Michelle Ridway)

Morin a încercat să obţină aceste dovezi, studiind ţesuturile osoase ale animalului descoperit în Alaska, cele aflate în baza de date a instituţiei în care specialistul activează, cele investigate de oamenii de ştiinţă japonezi, craniul de balenă expus în liceul din Insulele Aleutine, dar şi un alt schelet, conservat la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles. La finalul cercetării, savantul a constatat că toate probele corespundeau descrierilor făcute de pescarii japonezi în legătură cu exemplarele de ,,karasu”. 

Animalul marin trebuie cercetat în detaliu, pentru a i se cunoaşte caracteristicile şi a fi denumit. Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat încă, Philip Morin crede cu tărie că individul descoperit face parte dintr-o nouă specie de balene. 

Sursa: nationalgeographic.com

Vă mai recomandăm şi: O balenă de 40 de tone a întrerupt violent o întâlnire romantică (FOTO)

                                            Japonezii vând carne de balenă oricui

                                            Încălzirea globală este alimentată de balene

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase